Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Aplikacije „rijesi.ba“ i „digitalna ambulanta“ studenata IUS-a pobjednice GOOD HACK takmičenja iz kodiranja

  Studenti studijskih programa Računarske nauke i inžinjeringa i Softverski inžinjering Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) su, zajedno sa 50 svojih kolega sa devet fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine, učestvovali u prvom 24-satnom GOOD HACK takmičenju iz kodiranja održanom u Sarajevu prethodnog vikenda. Takmičari su demonstrirali svoje vještine kodiranja u razvoju web i mobilne aplikacije za poboljšanje kvaliteta života u Bosni i Hercegovini u oblastima obrazovanja, ekologije i javne uprave.


  Image

  Hackathon/Telemach


  U snažnoj konkurenciji od 15 timova, dva IUS tima, ZOI Code 84 i SPES, dokazali su svoju kvalitetu i osvojili prva dva mjesta. Pobjednički tim su činili Hamza Sušić, Faris Čutuk, Anes Fazlibegović i Nihad Jusović dok su tim SPES sačinjavali Mirza Kadrić, Harun Hadžo, Mirza Karić i Nedim Kunovac.


  Image

  .


  Nakon 30 sati intenzivnog rada, ZOI Code 84 predstavio je pobjedničko rješenje: platformu „rijesi.ba“  – otvorenu i transparentnu aplikaciju koja pomaže stanovništvu da prijave probleme u lokalnoj zajednici. Na osnovu intenziteta prijava, lokalna uprava bi određivala prioritetne probleme i upućivala ih na daljnje rješavanje što bi u značajnoj mjeri unaprijedilo kvalitet življenja.


  Image

  .


  Drugoplasirani tim SPES je predstavio aplikaciju pomoću kojih se „digitaliziraju“ lokalne ambulante, uspostavlja lakša i brža komunikacija između pacijenta i doktora, skraćuje proces dobijanja uputnica, pojednostavljuje procedura zakazivanja termina i uvodi elektronski karton pacijenta.


  Image

  .


  Uprkos svim izazovima sa kojima su se susretali tokom 24 sata neprekidnog kodiranja i pripreme za prezentaciju svojih rješenja, pobjednički timovi ističu veliko zadovoljstvo profesionalnim i kvalitetnim angažmanom profesora IUS-a, koji su ih kroz redovnu praksu na nastavi učili da se fokusiraju na rješavanje problema, te im kreirali teoretsku i praktičnu podlogu za uspjeh koji su ostvarili na Hackathon takmičenju. „Prije takmičenja, razmotrili smo sve izazove i moguća rješenja. Znali smo šta nas očekuje, ali da nije bilo naših profesora i njihovih projekata u koje su nas uključivali, mi danas ne bi bili tu gdje jesmo. Posebno su bitne i prezentacijske vještine koje smo stekli tokom našeg studija na IUS-u jer smo znali predstaviti i iznijeti našu ideju u pravom svjetlu,“ ističu članovi ZOI Code 84.

  Ovi perspektivni mladi ljudi naše zemlje i budući profesionalci u ovoj branši se nadaju da će, uz određena finansijska ulaganja, njihove ideje zaživjeti i da će se implementirati u stvarnosti kako bi se poboljšao život u lokalnoj zajednici i u mnogome olakšao život građana.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU