Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Predstavljeno bogato kulturno naslijeđe i turistički potencijal grada Stoca

  U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma u Stocu je u utorak, 27. rujna, održana konferencija “Upoznaj Stolac – doživi muzej pod vedrim nebom”.

  Cilj ove konferencije bio je predstaviti bogato kulturno nasljeđe i turistički potencijal Grada Stoca i regije, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke – kulturno blago iz srednjeg vijeka koje je pod zaštitom UNESCO-a, ali i ostale kulturne znamenitosti, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao “LiNK” iz Mostara.

  BiH je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima, te predstavlja raskrsnicu mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam oduvijek su bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja dovela je do toga da se suvremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju, navode organizatori.

  Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije udružile su se s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa, a tako je nastao projekt “PRONACUL”.

  Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

  Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije, a udruženje LINK kao jedan od partnera se u svojim aktivnostima fokusirao na unaprjeđenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta i unapređenja sadržaja na nekropoli, te promocije turističke ponude.

    Na Sarajevskoj berzi promet 1.170.762,37 KM

  Konferencija “Upoznaj Stolac – Doživi muzej pod vedrim nebom” počela je posjetom nekropoli stećaka Radimlja u kojoj je postavljena multifunkcionalna pametna ploča koja će služiti za pristup različitim digitalnim alatima, međunarodnim platformama, te generalno za edukativne događaje, prezentaciju i promociju turističkog potencijala.

  Ovom prilikom službeno je predstavljena i aplikacija “Upoznajte Stolac” putem koje posjetitelji mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije o povijesnom značaju regije, razvoju kroz povijest, s osvrtom na arhitekturu, gospodarstvo, kulturu i druge aspekte života.

  Na nekropoli je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetitelje. Nekropola Radimlja je pored pametne ploče uređena dodatnim mobilijarom (novim klupama, stolovima, kantama za smeće), opremom za video nadzor, opremom za dječji park, te brojnim drugim sadržajima.

  “Unaprijedili smo ambijent kako bi se turisti osjećali ugodnije, te smo osigurali da putem različitih alata dobiju informacije o cjelokupnoj kulturnoj baštini Grada Stoca”, naglasila je direktorica udruženja LiNK Alisa Gekić.

  “Pored materijalne baštine, odnosno trideset nacionalnih spomenika s dvije nekropole pod zaštitom UNESCO-a, konačno možemo reći da gostima možemo ponuditi i kvalitetne popratne sadržaje, odličan smještaj, vrhunsku hranu, dobar osjećaj i dobre događaje”, kazala je direktorica JU Radimlja Maja Lopin.

  Na događaju je razgovarano i o strateškom pristupu, kao i dokumentima od strateškog značaja za upravljanje kulturnim dobrima, zatim o prilikama za unaprjeđenje, te o ekonomskom i socijalnom značaju kulturne baštine.

    PROJEKAT PHYTO BIH I DIGITALIZACIJAMONITORINGA ŠTETNIH ORGANIZAMA – RAZVOJ MOBILNE APLIKACIJE ZA FITOSANITARNE INSPEKTORE

  Naglašena je važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine uz osiguranje održivog razvoja i ekonomskog rasta.

  Događaj je organiziran u okviru projekta “PRONACUL” koji se provodi u sklopu ADRION programa, a kojeg financira Europska unija. Projekt traje do 31. 3. 2023. godine.

   

  (Fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU