back to top

Uspješna saradnja Rumunije i Univerziteta u Sarajevu

Ambasador Rumunije u BiH NJ. E. gospodin Anton Pacuretu susreo sa rektorom Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatom Škrijeljom, u prisustvu mr. sci. Nadine Grebović-Lendo, direktorice Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, i mr. sci. Miroslava Živanović, šefa Kabineta rektora.

Ovaj projekat podrške Biblioteci Rektorata i prezentacije naučno-istraživačkog i umjetničkog rada je od izuzetnog značaja za Univerzitet i biće praktičan doprinos stvaranju optimalnih uvjeta za napredak akademske i umjetničke zajednice Univerziteta u Sarajevu. Završetak ovog projekta ujedno je i najava narednog projekta koji će biti realiziran do kraja 2023. godine i kojim će se obezbijediti sistem za ozvučenje i snimanje za potrebe Senata i drugih tijela Univerziteta u Sarajevu, čime će se dodatno unaprijediti komunikacija i organizacija ključnih događaja i procesa na Univerzitetu u Sarajevu. Za oba projekta sredstva je donirala Vlada Rumunije, putem Rumunske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (RoAid) i uz koordinaciju Ambasade Rumunije u Bosni i Hercegovini.

„Uzbuđeni smo što smo bili u mogućnosti podržati ovaj značajan projekat, posebno imajući u vidu da finansiranje obrazovnih sistema uvijek predstavlja izazov“, istakao je ambasador Pacuretu.Uspješna Saradnja Rumunije I Univerziteta U Sarajevu

Rektor Škrijelj je srdačno zahvalio ambasadoru, Ambasadi Rumunije i Rumuniji na pruženoj podršci. Naglasio je da su ovo funkcionalno jako bitni projekti za unapređenje akademske infrastrukture i kvaliteta obrazovanja na Univerzitetu u Sarajevu. Također, izrazio je otvorenost za sve oblike saradnje sa Ambasadom kako bi se dalje produbila ova uspješna saradnja.

Osim pomenutih projekata, Ambasada Rumunije je pružila podršku i Odsjeku za romanistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. S obzirom na to da je Rumunija aktivni član pokreta Frankofonije, finansijski su podržali Katedru za francuski jezik i književnost, omogućivši kupovinu knjiga, udžbenika i naučnih radova za njihovu biblioteku.Uspješna Saradnja Rumunije I Univerziteta U Sarajevu

U toku susreta je razgovarano o jačanju veza putem različitih modela akademske i kulturne saradnje, te intenziviranju saradnje između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetā u Rumuniji. Razmijenjene su ideje o mogućim područjima saradnje, razmjeni studenata i nastavnika, te mogućnostima izučavanja rumunskog jezika i kulture na Univerzitetu u Sarajevu.

Ova saradnja između Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Rumunije u BiH predstavlja sjajan primjer međunarodne akademske saradnje i prijateljstva, te pokazuje važnost ulaganja u obrazovanje i kulturu. I Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Rumunije u BiH su uvjereni da će ova saradnja donijeti brojne pozitivne promjene i koristi za studente, nastavnike i cjelokupnu akademsku zajednicu.

Objava Uspješna saradnja Rumunije i Univerziteta u Sarajevu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU