Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Upoznajte prirodne vrijednosti Kantona Sarajevo – CENER 21: Na putu osvješćivanja građana o značaju očuvanja biodiverziteta

  Globalna pandemija koja je zavladala svijetom 2019. godine, pa sve do 2021. godine, podsjetila nas je na neprocjenjivu vrijednost slobode i prirodnog okruženja. Miris kahve sa prijateljima nakon dugog dana, šetnja u prirodi, i druženje i veselje sa dragim osobama – preko noći, ono što nam je nekada bilo milo i drago, postalo je životna prijetnja. Danas, nakon bezbrojnih iskušenja i teških momenata, naša svakodnevnica je ponovo poprimila stari oblik, ali lekcije koje smo naučili za vrijeme pandemije, ne smiju biti zaboravljene.


  Image

  .


   

  Jedna od pozitivnih strana ovog vremena, jeste početak buđenja kolektivne svijesti vezano za značaj prirode i njenih ljekovitih svojstava, te njene važnosti za naše fizičko i psihičko zdravlje. S ciljem podržavanja ove prekretnice u društvu, organizacija Centar za energiju, okolinu i resurseCENER 21 je pokrenula inicijativu pod nazivom „Poznajemo i štitimo prirodne vrijednosti Kantona Sarajevo“. Ovaj poduhvat je inspirisan problemom niskog nivoa svijesti stanovništva o značaju zaštite prirode i očuvanja biodiverziteta u BiH, prepoznatim u Akcionom planu za zaštitu okoliša BiH – NEAP, 2003., Drugom pregledu stanja okoliša u BiH, 2920112, i Izvještaju o stanju okoliša u BiH, 2012., između ostalog. Kao posljedica toga, javlja se nedomaćinski odnos stanovništva u zaštićenim prirodnim područjima, što je organizacija CENER 21 utvrdila tokom rada na akcionim planovima za zaštićena prirodna područja u KS.


  Image

  .


  Na području Kantona Sarajevo je proglašeno pet zaštićenih prirodnih područja kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS (KJUZPP KS) i koja se odlikuju izuzetnom biološkom, geološkom, hidrološkom i kulturno-historijskom raznolikošću – Spomenik prirode Vrelo Bosne, Spomenik prirode Sakakavac, Zaštićeni pejzaž Bijambare, Zaštićeni pejzaž Trebević, i Zaštićeni pejzaž Bentbaša. Ova područja su važna za konzervaciju i zaštitu biodiverziteta u BiH. Nažalost, svijest građana i građanki je na niskom nivou, te se i dalje susrećemo sa izazovima poput nepropisnog odlaganja otpada, vandalizma te drugih vidova nepoštivanja zakonskih propisa iz oblasti zaštite prirode.


  Image

  .


  Projekat „Poznajemo i štitimo prirodne vrijednosti Kantona Sarajevo“ je potaknut sa ciljem jačanja svijesti građana i građanki o ulozi i važnosti zaštićenih prirodnih područja u Kantonu Sarajevo, te prevenciji štetnih uticaja na bogate ekosisteme koji postoje u našem okruženju. U tu svrhu, CENER 21 je proveo nekoliko kreativnih aktivnosti u kojim su učestvovali građani i građanke svih generacija, a slike možete pogledati u galeriji. Za Međunarodni dan vode (22.03.), održali smo panel diskusiju sa ključnim interesnim stranama vezano za glavne karakteristike izvorišta Ilidža-Konaci-Vrelo Bosne, procesu vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, te smo imali priliku čuti kratki historijat i zanimljivosti iz ove oblasti. Na panel diskusiji su učestvovali načelnik Općine Ilidža, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i predstavnik iz KJKP Vodovod i kanalizacija. Događaj su uveličali učenici Osnovne muzičke škole Ilidža sa horskom izvedbom na temu „Voda“, orkestrom harmonikaša, te maestralnom izvedbom pijaniste Omara Halilovića. U saradnji sa Ornitološkim društvom „Naše ptice“ organizovane su dvije radionice posmatranja ptica na SP Vrelo Bosne i ZP Trebević, a učestvovali su učenici osnovnih škola i studenti s područja Kantona Sarajevo. Uoči obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, građani i građanke su zajedno sa stručnjacima iz CENER 21 krenuli u potragu za šišmišima na ZP Bentbaša, i kroz edukativnu šetnju naučili više o vrstama šišmiša koje se tu nalaze i kako ih identifikovati pomoću ultrazvučnog detektora. Kao završni događaj, u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja, organizovan je sajam proizvoda lokalne zajednice Ilijaš, pod nazivom „Zlatne boje“, a u sklopu događaja je održana i edukacija o zaštićenim prirodnim područjima i značaju šišmiša na Bijambarama i u ostalim ekosistemima.


  Image

  .


  Kao centralni aspekt ove inicijative, održana je intenzivna obuka za mlade ambasadore, gdje je 10 mladih osoba imalo priliku učiti od ostvarenih videografa i fotografa tokom tri dana, a s ciljem kreiranja promotivnog sadržaja vezano za zaštićena prirodna područja u Kantonu Sarajevo. Videograf, Željko Svetinović, je održao predavanje i praktičnu obuku u oblasti video produkcije, dok je poznata fotografkinja, Maja Topčagić, održala obuku u sferi fotografije. Vrijedni rad predavača i učesnika rezultirao je mnogobrojnim promotivnim videima, fotografijama i tekstovima koji su postali dio kampanje na društvenim mrežama. Također, učesnicima je data prilika da svoje radove predaju za takmičenje u kojem su najbolji videi osvojili profesionalni aparat i bežične slušalice. Kreativne radove mladih ambasadora je moguće pratiti na Facebook stranicama CENER 21 i KJU za zaštićena prirodna područja.  


  Image

  .


  Emina Kapetanović (27, Sarajevo, magistar pedagogije), osvojila je prvo mjesto u takmičenju te je podijelila svoju inspiraciju za video:  „Zaštićena područja u BiH su za mene neiscrpan izvor inspiracije i prostor za bijeg od svakodnevnih briga i uobičajenih aktivnosti. Kada god posjetim neko novo mjesto, bilo da je to grad ili prirodni ambijent – trudim se da zapamtim što više o tom mjestu te da o tome pišem. Ono što sam shvatila jeste da ne razmišljamo toliko o tome zašto je neko područje zaštićeno. Upravo iz tog razloga smatram da su ovakva područja ujedno i mjesta za edukaciju o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, jer samo tako možemo shvatiti šta ona znače za čovjeka. Vrijeme je da ih prestanemo tretirati kao obična izletišta.

   

  Smatram da mediji premalo daju prostora za promociju ovakvih sadržaja. Ono što nedostaje su edukativne emisije ili dokumentarni filmovi u kojima se aktivno priča o zaštićenim područjima, gdje se vizuelno i kroz stručnu naraciju prenosi informacija građanima.„

   

  Lamija Čohadžić (24, Sarajevo, magistar biologije-ekološki monitoring) osvojila je drugo mjesto za promotivni video te se rado prisjeća obuke riječima: „Ovo iskustvo mi je dalo ‘vjetar u leđa‘ u mnogim stvarima. Bila sam amater prije edukacije, a sada sam dobila jake temelje i osnovna znanja kada je u pitanju video montaža, snimanje, editovanje, izrada scenarija, i tako dalje. Definitivno, ono što ću ponijeti sa sobom je kvalitetno iskustvo zahvaljujući kojem se idalje planiram edukovati u tom smjeru.

   

  Zastićena područja su nešto čime bi se svaki građanin trebao ponositi. Samo u našem Kantonu Sarajevo postoji čak pet takvih mjesta. Ona su za mene idealan odmor vikendom od gradske gužve i buke. Naša zaštićena područja su po vrijednosti jednaka svjetskim koja su godišnje posjećena od strane miliona turista. Također, rekla bih da svako od područja iza sebe ima historiju, legendu koja ga opisuje, i endemske vrste koje se rijetko gdje mogu vidjeti.“

   

  CENER 21 ohrabruje i poziva mlade kreatore širom Kantona Sarajevo da se pridruže ovom pokretu jačanja kolektivne svijesti, te da svoje radove podijele na društvenim mrežama i označe CENER 21 i KJU za zaštićena prirodna područja.

   

  Projekat „Poznajemo i štitimo prirodne vrijednosti Kantona Sarajevo“ provodi CENER 21 u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja. Projekat sufinansira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

   

   

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU