UPFBiH – SBC: Unaprijediti ekonomsku saradnju i razmjenu između BiH i Slovenije (VIDEO)

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Slovenian Business Club (SBC) okupili su danas u Sarajevu, na Ilidži, bosanskohercegovačke i slovenske privrednike koji će na skupu pod nazivom “Povećanje ekonomske razmjene između BiH i Slovenije” razgovarati o mogućnostima saradnje i proširenja poslovanja.

– Cilj nam je da se susretnu privrednici, da se malo bolje upoznamo i napravimo B2B sastanke. Potencijala za suradnju sigurno ima, kroz joint venture kompanije, zajednička ulaganja, kooperaciju, razvijanje novih tržišta i slično. Bezbroj je tih mogućnosti i mislim da to treba forsirati – izjavio je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Slovenija je, kako je dodao, zemlja od koje možemo dosta toga i naučiti. Oni su prva zemlja bivše Jugoslavije koja je ušla u Evropsku uniju, najrazvijeniji su i imaju najveći standard. Sa druge strane, kako je naveo, privatni sektor u BiH je vrlo kvalitetan i otporan što se posebno pokazalo u kriznim vremenima. Smailbegović je istakao da je to dobar temelj za ozbiljnu suradnju.

Članovi Slovenija biznis kluba, po riječima predsjednika SBC Joca Pečečnika, zainteresirani su da izgrade konkretan most saradnje sa bh. poslovnim ljudima.   

– SBC okuplja 500 najboljih preduzeća koji su izgradili svoje biznise i priče na pošten način. Imamo kredibilnu infrastrukturu i članove i došli smo da napravimo ugovor sa Udruženjem poslodavaca da bismo razmjenjivali kontakte, sagledali poslovne prilike i da bi našli puteve za bolju saradnju bez nekih politika, administracija, odnosno brzo i efektivno – rekao je Pečečnik.

BiH je, kako je dodao, država puna potencijala, a članovi SBC-a su iz različitih djelatnosti i podržavaju razvoj biznisa. Dodao je da je BiH sve kvalitenija u proizvodnji i znanju i jedan je od najperspektivnijih partnera na ovom prostoru. 

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je u uvodnom obraćanju na skupu rekao da saradnja i ekonomska razmjena između Slovenije i BiH  posljednjih godina ponovo jača nakon što je privremeno usporila tokom pandemije. Dvije zemlje su prošle godine ostvarile dvije milijarde eura trgovinske razmjene, što je više za 20 posto nego 2021. godine. Za jačanje ekonomske saradnje od velikog su značaja i direktne strane investicije, a slovenski kapital je četvrti po zastupljenosti u BiH.

– BiH je mjesto mogućnosti za slovenske kompanije ne samo zbog geografske blizine već i zbog geopolitičkih zbivanja u posljednje vrijeme koja diktiraju kompanijama da prošire  i preusmjere lance snabdijevanja i na taj način smanje ovisnosti od pojedinačnih izvora  dobavljača – dodao je Nenadić.

Privrednicima dvije zemlje dobrodošlicu je poželio i načelnik Općina Ilidža Nermin Muzur koji je predstavio ekonomske pokazatelje i potencijale ove, kako je rekao, jedne od naljepših i najuspješnijih lokalnih zajednica.

The post UPFBiH – SBC: Unaprijediti ekonomsku saradnju i razmjenu između BiH i Slovenije (VIDEO) appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU