UniCredit Fondacija podržala L.E.A.P. projekat – Learning, Educational Advanced Program in B&H

UniCredit Fondacija objavila je pobjednike inicijative Call for Education 2023 u sklopu koje će izdvojiti tri miliona i 250 hiljada eura kako bi podržala 18 projekata neprofitnih organizacija širom Europe. Inicijativa Call for Education pokrenuta je u 10 zemalja u kojima Grupa posluje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U Bosni i Hercegovini odabran je projekat Udruge GUS – Gruppo Umana Solidarietà Guido Poletti APS, koji se odnosi na program učenja i obrazovanja u BiH za 350 djece iz Srebrenice i Tuzle uzrasta 11-19 godina, 40 mladih bez roditeljskog staranja iz Tuzle, 50 mladih pripadnika romske populacije, uključujući 100 porodica u socijalnoj potrebi s područja Srebrenice.

Program je nastao kao rezultat procesa zajedničkog planiranja uz uključivanje direktnih korisnika, kao i projektnih partnera. Cilj je promovirati borbu protiv obrazovne neravnopravnosti u korist učenika osnovnih i srednjih škola u ruralnom području Srebrenice, jednom od najsiromašnijih područja s vrlo visokom društvenom marginalizacijom. Provedba projekta zasnovana je na rezultatima europskih nacionalnih agencija za saradnju.

Inicijativa Call for Education pokrenuta je u junu mjesecu ove godine, kako bi identificirala i pružila podršku projektima namijenjenim učenicima od 11 do 19 godina starosti, s posebnim  naglaskom na rješavanje problema ranog napuštanja školovanja, podsticanje visokog obrazovanja i sticanje odgovarajućih vještina za ulazak na tržište rada. Na natječaj je pristiglo 175 prijava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Srbije, Slovačke i Slovenije, a pobjedničke inicijative odabrao je posebno uspostavljeni Odbor za evaluaciju.

“Pružanje mogućnosti mladima širom Europe da oslobode svoj puni potencijal zahtijeva više od pukog finansiranja. To znači podsticanje jednakih mogućnosti obrazovanja za mlade gdje god oni živjeli. Podrazumijeva i stvaranje partnerstva s obrazovnim institucijama i lokalnim dionicima za zajedničko kreiranje programa namijenjenih jedinstvenim potrebama zajednica u kojima djelujemo. UniCreditova paneuropska prisutnost daje Fondaciji jedinstvenu priliku da putem mreže banaka Grupe osnaži mlade koji se nalaze u nepovoljnom položaju i pomogne u stvaranju svjetlije budućnosti za sljedeću generaciju Europe. Neizmjerno sam ponosna na rezultate ove inicijative i veselim se vidjeti kako će ovih 18 projekata utjecati na mlade ljude”, dodaje Silvia Cappellini, generalna direktorica UniCredit Fondacije.

Paneuropska inicijativa Call for Education doživjela je svoje proširenje nakon izdanja u Rumunjskoj i Bugarskoj tokom kojeg je dodijeljeno 500 hiljada eura za 4 projekta neprofitnih organizacija usmjerenih na rješavanje obrazovne nejednakosti. Inicijative za promoviranje obrazovne jednakosti za učenike, zajedno s nedavno najavljenim partnerstvom Fondacije s globalnom obrazovnom mrežom Teach For All, dodatni su dokaz čvrste predanosti UniCredit Fondacije da otključa potencijal nove generacije u Europi.

Objava UniCredit Fondacija podržala L.E.A.P. projekat – Learning, Educational Advanced Program in B&H pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU