Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U sjedištu FUZIP održan sastanak glavnih tržišnih inspektora iz FBIH

  Na sastanku je bilo govora o aspektima unapređenja saradnje tržišnih inspekcija u Federaciji BiH u smislu angažmana i problematike rada, raspoloživih kapaciteta i odgovora na krizu, s posebnim fokusom na zaštitu potrošača u FBiH kroz provođenje inspekcijskih nadzora u oblasti kontrole cijena i implementaciju odluka Vlade FBiH po pitanju osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata. Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić prisutne je upoznao s aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove povodom analize stanja tržišta i utvrđene kalkulacije cijena ogrijevnog materijala koju je, po zaduženju Vlade FBiH, izvršio Federalni tržišni inspektorat.

  Analizom efekata provođenja mjera kontrole cijena i marži u FBiH utvrđeno je da su inspekcijske aktivnosti značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja. Naime, inspekcijski organi u Federaciji BiH su, u skladu s raspoloživim kapacitetima i sredstvima inspekcijskog djelovanja, ulagali i ulažu maksimalne napore da odgovore i suzbiju zloupotrebe poremećaja tržišta uzrokovane krizom od strane privrednih subjekata u svrhu sticanja ekstraprofita. Nažalost, inspekcijski nadzori ne mogu biti i sredstvo suzbijanja ili sprečavanja opće inflacije i poremećaja u smislu enormnog rasta cijena na globalnom tržištu“, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

  U Sjedištu Fuzip Održan Sastanak Glavnih Tržišnih Inspektora Iz Fbih

  Pristutni su se složili da neadekvatan i neusklađen zakonodavni okvir kojim je regulisan rad tržišnih inspektorata u značajnoj mjeri onemogućava maksimiziranje efekata inspekcijskog nadzora i postizanja svrhe kažnjavanja, naročito u kontekstu niskih zakonom propisanih kazni i neprecizno definisanih nadležnosti tržišnih inspektora. Shodno tome, zaključeno je da je nužna izmjena niza zakona –  Zakona o kontroli cijena FBiH, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o unutršanjoj trgovini FBiH, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, Zakona o fiskalnim sistemima FBiH i niza drugih zakona iz djelokruga nadležnosti tržišnih inspekcija. Sa sastanka je također upućen apel nadležnim izvršnim organima u FBiH za utvrđivanje maksimalne visine marže za pelet i drvne sortimente, kako bi se spriječile manipulacije na tržištu energenata na štetu potrošača.

    Program regionalnih grantova – izabrani najuspješniji projekti u Bosni i Hercegovini

  Sastanku su prisustvovali predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, te tržišni inspektori iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite na radu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  Objava U sjedištu FUZIP održan sastanak glavnih tržišnih inspektora iz FBIH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU