Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U ovom bh gradu niče čak 9 novih fabrika (VIDEO)


  U Ovom Bh Gradu Niče Čak 9 Novih Fabrika (Video)

  Poslovna zona Živinica uskoro će biti proširena s devet novih proizvodnih hala, u čiju će izgradnju biti uloženo više od 50 miliona maraka. Otvoriće ovo nova radna mjesta u zoni gdje već rade hiljade ljudi. Doprinijeće i privrednom razvoju grada, koji je prije četiri godine pronašao model pomoći onima koji pokreću posao ili proširuju postojeći.

  Privrednik Safet Dervišević iz Živinica uskoro će početi graditi proizvodnu halu u kojoj će za početak biti zaposleno 30-ak radnika, a u budućnosti planira da broj uposlenih ovdje bude više od stotinu. Smatra da model po kojem javna uprava komunicira sa privrednicima doprinosi da se veći broj ljudi opredjeljuje da u Živinicama pokreće nove biznise ili proširuje postojeću proizvodnju kao što je slučaj sa njegovom firmom.

  Mi smo prije 3-4 mjeseca kupili parcelu na kojoj stojimo. Na njoj je predviđeno da se radi proizvodno-prerađivački pogon za obradu i preradu kamena. To je, po mojoj procjeni, po nekakvim cijenama od prije dvije godine, investicija od nekih 10 do 12 miliona maraka u infrastrukturu”, kazao je za BHRT Dervišević.

  Po sadašnjim cijenama, ulaganje u halu koja će se graditi ovdje biće oko 25 miliona. U Poslovnu zonu Živinice do sada je uloženo oko 200 miliona i uposleno više hiljada ljudi. Intenziviralo se to otvaranjem Centra za biznis prije četiri godine, gdje potencijalni ulagači na jednom mjestu i u znatno kraćem roku imaju priliku dobiti informacije i prikupiti dokumentaciju potrebnu za pokretanje biznisa.

    USPJEŠNE PRIČE / Sajam šljive u Gradačcu okuplja stotine privrednika, fokus na međunarodnoj poslovnoj saradnji

  U Gradu Živinice se kontinuirano povećava broj direktnih stranih investicija, ali i naših direktnih investicija time što postojeća naša preduzeća povećavaju obim svog poslovanja, otvaraju nove hale, zapošljavaju nove ljude i slično”, kazala je Indira Džeko iz Centra za biznis Živinice.

  U narednom periodu u Poslovnoj zoni Živinice biće izgrađeno 9 novih hala sa ulaganjem oko 50 miliona KM. Prvobitni cilj Grada Živinice bio je da, u primarno poljoprivrednom i trgovinskom kraju, proizvodnju i ulaganja podignu na viši nivo.

  Mi smo u ovoj godini imali negdje oko 915 miliona maraka prihoda. To je bilo povećanje za oko 40 posto u odnosu na 6 godina prošlih i to je poruka i naš cilj da ostvarimo milijardu ukupnog prihoda na teritoriji grada Živinice. Ostvarujemo ga jedino ukoliko budemo otvarali radna mjesta i to nam je evo i cilj”, ističe gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević.

  Model komuniciranja sa privrednicima onako kako to rade u Gradskoj upravi Živinice koristan je i kao primjer i za druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. U okviru Poslovne zone Živinice, planirana je i izgradnja naučno-tehnološkog parka.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU