Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nenadić: Predviđa se daljnji rast plaća u realnom sektoru

  Napominje kako službeni podaci pokazuju da inflacija u Federaciji BiH iznosi oko 17,6 posto i da cijene rastu zbog čega je potrebno žurno raditi na stvaranju preduvjeta za povećanje plaća.

  Pritom naglašava kako trebaju rasti sve plaće, a ne samo minimalne.

  “Poslodavci su predložili paket mjera koje bi doprinijele unaprjeđenju poslovnog ambijenta, pa time i povećanju plaća. To se prije svega odnosi na smanjenje doprinosa i poreza, brojnih i neprihvatljivih parafiskalnih nameta u poslovanju, kao i drugih opterećenja cijene rada. Rast plaća je interes i samih poslodavaca i na tom tragu, narednih dana, zatražili smo i razgovore s parlamentarnim strankama s ciljem traganja za konkretnim rješenjima”, kaže direktor Udruženja poslodavaca FBiH i dodaje da “pod hitno moramo mijenjati postojeće stanje prema kojem plaćamo najveće doprinose na plaće u regiji, ali i šire”.

  Nedostaju radnici u građevinarstvu, drvnoj industriji, uslužnim djelatnostima

  Kad je u pitanju nedostatak radne snage u pojedinim sektorima, navodi kako nam radnici nedostaju u proizvodnim djelatnostima, građevinarstvu, drvnoj industriji, uslužnim djelatnostima…

  Istodobno, događa se da izvozimo visoko obrazovanu radnu snagu, a uvozimo niskokvalificiranu.

  “Neke mjere i vođenje pogrešne politike, doprinose takvom stanju, ali i odlasku radnika generalno. Pored nepostojanja sistemskih rješenja kojima bi se olakšalo poslovanje i smanjila opterećenja cijene rada i poslovanja generalno, olako potpisujemo i razne sporazume koji idu u korist takvom stanju, pri čemu postajemo servis radne snage drugima zemljama”, dodaje Nenadić.

    Pri kraju radovi na projektu vrijednom 15 miliona KM. Ovo je najmodernija deponija u BiH

  Zadržavanje radnika u BiH

  Po njegovim riječima, zadržavanje radnika u BiH, ali i nezaposlenih građana, ovisi od čitavog spektra ključnih i neophodnih reformi u društvu.

  Prioritetne aktivnosti vlasti i poslodavaca, kako kaže, trebaju biti bazirane na rastu neto plaće i poboljšanju položaja radnika.

  “Nije rješenje rast bruto plaće, nego se moraju donijeti propisi i mjere koji će osigurati rast neto plaće, tj. onog dijela plaće koji se isplaćuje radniku ‘na ruke’, a s druge strane osigurati smanjenje ukupnih izdvajanja i opterećenja po ovom osnovu”, ističe Nenadić.

  Dalje navodi kako bilo koji daljnji rast bruto plaće sa sobom nosi nova opterećenja za poslodavce, a time i značajno povećanje cijena, čime je rast plaća u konačnici, nultog ili negativnog efekta po uposlenike.

  Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna isplaćena bruto-plaća po zaposlenom za rujan 2022. godine u Federaciji BiH iznosi 1.766 KM. Prema istom izvoru, u odnosu na isti mjesec lani, prosječna mjesečna isplaćena bruto-plaća po zaposlenom nominalno je viša za 13,8 poto, a realno niža za 3,1 posto.

  “Nas brinu iznosi bruto plaća, ali još više nas brine činjenica da iz tog iznosa bruto plaće, koji je ogromno opterećenje za poslovne subjekte, radnik dobiva premalo. To se mora pod hitno mijenjati”, kaže Nenadić.

  Povećanje prosječne neto plaće

  Prema informacijama koje je objavio Federalni zavod za statistiku, u rujnu 2022. u odnosu na kolovoz ove godine, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 7,7, a zatim u djelatnosti obrazovanje za 3,9 posto.

    Globalna zabrinutost: Zašto uspon dolara donosi probleme svjetskim ekonomijama?

  Za kraj, na pitanje koliko posto radnika je dobilo jednokratnu novčanu pomoć i koliko je ona u prosjeku iznosila, direktor Udruženja poslodavaca FBiH odgovorio je kako nemaju točne podatke, ali da zna kako je veliki broj poslodavaca isplatio tu pomoć te je pozvao i ostale, ako su u prilici, da to učine u narednom razdoblju.

  Objava Nenadić: Predviđa se daljnji rast plaća u realnom sektoru pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU