back to top

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen


U Julu Će Porasti Promjenjive Kamatne Stope, Još Jedan Udar Se Očekuje Na Jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita. Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

“Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom stopom, najčešće Euribor. Promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja je moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope”, ističu iz Agencije.

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena. Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama razine kamatne stope tijekom trajanja aranžmana.

Uvažavajući dostupne informacije i očekivanja u vezi s kamatnim stopama, navode dalje iz Agencije, kao i činjenicu da je mogućnost promjene kamatne stope predviđena i prilikom zasnivanja ugovora, promjene nivoa referentnih kamatnih stopa ne bi trebale ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata.

Po njima, ključni rizici za građane i privredu dalje su vezani za inflaciju.

Što će biti s kreditima koji su ugovoreni s fiksnim kamatnim stopama?

Vezano za bojazan građana o mogućem rastu rata kredita, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju kako krediti ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Nadalje pojašnjavaju kako u uobičajenoj praksi kreditiranja fiksne stope već uključuju komponente očekivanih promjena (kamatnog rizika) i po pravilu su više od stopa koje predstavljaju osnovu za izračun promjenjive kamatne stope.

Mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine

“Zadržavanje stabilnosti i likvidnosti našeg bankarskog sustava upućuje na mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine. Prema trenutnim saznanjima, rast razine referentnih kamatnih stopa u EU i eurozoni treba se održati na prihvatljivoj razini koja neće ugroziti rast ekonomija Unije ili dovesti do recesije”, napominju iz Agencije i dodaju kako pouzdani rasponi ili prognoze efekata mjera ECB nisu dostupne.

Usto naglašavaju kako se za potrebe procjene može uzeti kao relevantno iskustvo ranijih perioda i praćenje dinamike rasta stopa koje propisuje ECB, s efektima koji će se djelomično prenositi na međubankarske referentne stope i naše tržište.

Najave ECB za tekuću godinu upućuju na promjenu od 25 do 75 baznih poena, odnosno, korekcije stopa od 0,25 do 0,75 posto.

Pritom konačne kamatne stope na međubankarskim tržištima ovise i o drugim faktorima, a naročito o stanju ponude i tražnje za novcem, kao i ostalim makroekonomskim kretanjima.

Upitani što će biti s postojećim kreditima, onim s valutnom klauzulom u eurima i nacionalnoj valuti, u Agenciji kažu kako se u uvjetima ‘valutnog odbora’ razine kamatnih stopa ne vežu za valutu kredita, ako se radi o eurima i markama.  

Komentirajući odluku ECB-a o podizanju ključnih kamatnih stopa, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju da će izmjena kreditno-monetarnog pristupa Evropske centralne banke (ECB) imati efekte na razine kamatnih stopa na međubankarskom tržištu EU.

“I dalje se smatra da ECB ima ograničen prostor za provedbu mjera i povećanje razina kamatnih stopa do razine koja neće uvesti vodeće ekonomije EU u recesiju, ili dovesti do efekta fragmentacije razine kamatnih stopa po članicama EU i eurozone. Osim što se u ovom trenutku ECB fokusira na rizike koji su vezani za inflaciju, zaustavljanje ekspanzivne monetarne politike i poticanja niskih referentnih stopa je najavljeno u periodu prije pandemije”, naglašavaju iz spomenute agencije.  

S druge strane, osim u julu, najavljena je mogućnost povećanja kamata i na jesen.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU