Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U deset godina porastao broj prijavljenih ozljeda na radu za 33 posto

  Koliko domaće tvrtke ulažu u sigurnost radnog okruženja najbolje otkriva podatak kako je u posljednjih deset godina osjetno porastao broj slučajeva prijavljenih ozljeda na radu, za više od 30 posto! Riječ je o periodu od 2010. do 2019. godine, a prošla godina u ovu računicu nije uvrštena zbog manje radne aktivnosti uzrokovane pandemijom korona virusa.

  Kada to prevedemo u konkretne brojke, 2010. godine je u Hrvatskoj prijavljeno 13 558 slučajeva ozljeda na radu, dok je u 2019. godini taj broj narastao na 18 119 slučajeva, što je rast za oko 33%. Još lošija je bila godina ranije (2018.), kada je prijavljeno 18 724 slučajeva, što pokazuje da se radi o pravilu, a ne izuzetku, stoji u objavi na blogu tvrtke ProElektronika.

  Zastarjela postrojenja i slabo ulaganje u sigurnost

  Činjenica je kako mnoge domaće tvrtke slabo ulažu u nove tehnologije, pa zastarjela postrojenja često predstavljaju veći rizik za zaposlenike. Također, nove sigurnosne tehnologije slabo su poznate starijim vlasnicima industrijskih postrojenja, a one bi mogle znatno smanjiti ove brojke.“ – smatra Dario Novak, izvršni direktor PROEL grupe, koja se bavi industrijskom automatizacijom i distribucijom opreme za industriju.

  Statistika govori kako se većina ozljeda dogodi na radnom mjestu (83,13% u 2019., op.a), dok se manji dio odnosi na ozljede koje se dogode za vrijeme putovanja s posla i na posao. Našim klijentima možemo ponuditi procjenu rizika od ozlijede, kao i konkretna rješenja da se ti rizici svedu na minimum. No, nažalost, interes za takvim uslugama do sada nije bio velik.“  – objašnjava, te unatoč svemu gleda pozitivno na budućnost.

  Sigurnosni standardi u proizvodnji strojeva

  Kod projektiranja novih strojeva i postrojenja danas se dobar dio projekta odnosi na sigurnost strojeva, a s godinama su uvedeni i postroženi razni sigurnosni standardi, koje strojevi moraju zadovoljiti za uporabnu dozvolu.

  Mi tome posvećujemo veliku pažnju, stoga je modernizacija industrije nužna za kvalitetno poslovanje. Uostalom, modernizacija industrije donosi i mnoge druge benefite uz samu sigurnost na radnom mjestu, jer se njome može povećati produktivnost, a time i profitabilnost same proizvodnje.“ – završava Novak.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU