back to top

Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama

Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizirala je sastanak na temu “Izmjene i dopune Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH”, a u okviru aktivnosti koje Unija provodi kao implementator projekta pod nazivom “Civilno društvo u borbi protiv korupcije”, kojeg financira Centar civilnih inicijativa (CCI) u sklopu svog projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije (ACFC)”.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, podsjetila je da je prvi zakon koji tretira ovu oblast donesen 1999. godine, a drugi, izmijenjeni 2003. godine te je ocijenila da su, 20 godina kasnije, stanje na terenu, proces povratka i integracije nadišli postojeće zakonske odredbe.

– Stoga su brojne primjedbe, prijedlozi povratnika, raseljenih i izbjeglica u cijeloj BiH nametnule potrebu donošenja zakona koji će biti funkcionalan i kompatibilan potrebama povratnika, raseljenih i izbjeglica. Pokušaj donošenja novog zakona 2012. nije uspio zbog neusvajanja u Parlamentarnoj skupštini, napomenula je Zukić i pojasnila da je, sukladno brojnim primjedbama, prijedlozima povratnika, raseljenih i izbjeglica te kroz neposredne aktivnosti na terenu, u cijeloj zemlji očita potreba za donošenjem novog zakona.

Proces Povratka Nadišao Postojeće Zakonske Odredbe, Nužne Izmjene Zakona O Izbjeglicama
Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama

– Među ostalim primjedbama na važeći zakon je i ona da ne postoji jedinstvena baza podataka o sveukupnim sredstvima svih razina vlasti koja su izdvojena za lokalne zajednice. Povratnici često ne znaju tko je i s koliko novca financirao određeni infrastrukturni projekt, ilustrirala je predsjednica Unije Zukić.

Osim ažuriranja podataka o raseljenim osobama u cijeloj BiH, u Uniji drže da u novom zakonu potrebno uspostaviti jedinstvenu bazu podataka o preostalim potrebama za stambenom obnovom i infrastrukturom, uspostaviti jedinstvenu bazu podataka pri donošenju odluka o dodjeli sredstava, omogućiti da nevladin sektor ima poziciju pri donošenju odluka u dodjeli sredstava te da i predstavnici općina sudjeluju u donošenju odluka u opredjeljivanju sredstava te da se redefinira kategorije povratnika.

Sastanku na temu “Izmjene i dopune Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH” nazočili su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, Brčko Distrikta, CCI-a, te projektni monitori i predstavnici civilnog društva.

The post Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU