Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama

  Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizirala je sastanak na temu “Izmjene i dopune Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH”, a u okviru aktivnosti koje Unija provodi kao implementator projekta pod nazivom “Civilno društvo u borbi protiv korupcije”, kojeg financira Centar civilnih inicijativa (CCI) u sklopu svog projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije (ACFC)”.

  Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, podsjetila je da je prvi zakon koji tretira ovu oblast donesen 1999. godine, a drugi, izmijenjeni 2003. godine te je ocijenila da su, 20 godina kasnije, stanje na terenu, proces povratka i integracije nadišli postojeće zakonske odredbe.

  – Stoga su brojne primjedbe, prijedlozi povratnika, raseljenih i izbjeglica u cijeloj BiH nametnule potrebu donošenja zakona koji će biti funkcionalan i kompatibilan potrebama povratnika, raseljenih i izbjeglica. Pokušaj donošenja novog zakona 2012. nije uspio zbog neusvajanja u Parlamentarnoj skupštini, napomenula je Zukić i pojasnila da je, sukladno brojnim primjedbama, prijedlozima povratnika, raseljenih i izbjeglica te kroz neposredne aktivnosti na terenu, u cijeloj zemlji očita potreba za donošenjem novog zakona.

  Proces Povratka Nadišao Postojeće Zakonske Odredbe, Nužne Izmjene Zakona O Izbjeglicama
  Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama

  – Među ostalim primjedbama na važeći zakon je i ona da ne postoji jedinstvena baza podataka o sveukupnim sredstvima svih razina vlasti koja su izdvojena za lokalne zajednice. Povratnici često ne znaju tko je i s koliko novca financirao određeni infrastrukturni projekt, ilustrirala je predsjednica Unije Zukić.

  Osim ažuriranja podataka o raseljenim osobama u cijeloj BiH, u Uniji drže da u novom zakonu potrebno uspostaviti jedinstvenu bazu podataka o preostalim potrebama za stambenom obnovom i infrastrukturom, uspostaviti jedinstvenu bazu podataka pri donošenju odluka o dodjeli sredstava, omogućiti da nevladin sektor ima poziciju pri donošenju odluka u dodjeli sredstava te da i predstavnici općina sudjeluju u donošenju odluka u opredjeljivanju sredstava te da se redefinira kategorije povratnika.

  Sastanku na temu “Izmjene i dopune Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH” nazočili su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, Brčko Distrikta, CCI-a, te projektni monitori i predstavnici civilnog društva.

  The post Proces povratka nadišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene Zakona o izbjeglicama appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU