Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U 2022. godini rast bh. izvoza 26 posto

  Prezentaciji su prisustvovali predstavnici medija, diplomatskog kora, bh. institucija i kompanija, a o trendovima u vanjskotrgovinskoj razmjeni govorili su predsjednik Komore Zdravko Marinković i dopredsjednici dr.sc. Vjekoslav Vuković i Ahmet Egrlić. Istaknuto je da je obim razmjene u 2022. iznosio oko 47,5 mlrd. KM, što je više za 10,9 mlrd. KM, odnosno 30 posto u odnosu na 2021. godinu.

  „Negativna globalna ekonomska kretanja obilježila su  2022. godinu, posebno u domenu energetike, nestašice pojedinih repromaterijala i njihovo poskupljenje, što je dovelo do inflacije. Ipak, možemo konstatovati da je naša privreda izdržala pod negativnim uticajima, da nije zabilježen pad izvoza u količinskom smislu, već, naprotiv, zabilježeno je blago povećanje izvoza,“ rekao je predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković.U 2022. Godini Rast Bh. Izvoza 26 Posto

  Vrijednost izvoza u 2022.  je 18,4 mlrd. KM, što je više za 3,8 mlrd. KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu, a uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 29,1 mrld. KM, što je povećanje od 7,2 mlrd. KM ili 33 posto. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 10,7 mlrd. KM.

  U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih cijena, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom za oko tri posto u odnosu na 2021. te pokrivenost uvoza izvozom iznosi 63 posto.U 2022. Godini Rast Bh. Izvoza 26 Posto

  Najznačajniji bh. vanjskotrgovinski partner je Hrvatska. Ukupni obim razmjene s Hrvatskom iznosi osam mlrd. KM, a nakon Hrvatske su Srbija (13,75 posto), Njemačka (11,29 posto), Italija (8,88 posto) i Slovenija (7,9 posto). Po pokrivenost uvoza izvozom, prednjače Austrija (123 posto) i Njemačka (101 posto). Vodeći izvozni bh. proizvodi bili su električna energija (1,1 mlrd. KM), aluminij ( 878,5 mil. KM) i željezne ili čelične konstrukcije ( 630,8 mil. KM), dok smo najviše uvozili naftna ulja (tri mlrd. KM), aluminij (1,1 mlrd. KM) i kameni ugalj (919 mil. KM).

  Metalski sektor, uz baznu proizvodnju metala, i dalje je najuspješniji industrijski i izvozni sektor u BiH.  U 2022. godini u ovom sektoru ostvaren je izvoz u rekordnoj vrijednosti od skoro 7,5 mlrd. KM, što je više za 1,5 mlrd. KM,  odnosno 25 posto u odnosu na 2021. godinu. Najveći porast je zabilježen u kategoriji proizvoda od aluminija u kojoj je ostvaren rast od 638 mil. KM. Rast izvoza od 10,7 posto zabilježen je i u drvnom sektoru, uprkos brojnim izazovima s kojima su se suočavale kompanije.

  Izvozno orijentirane kompanije, kako su istakli predstavnici VTK/STK BiH, predstavljaju motor razvoja domaće ekonomije i neophodna je značajnija podrška jačanju njihove konkurentnosti.U 2022. Godini Rast Bh. Izvoza 26 Posto

  Nakon prezentacije održan je panel „Šanse i izazovi izvoza“ na kojem je razgovarano o izazovima s kojima se suočavaju izvozno orijentirane kompanije. Na panelu su učestvovali predstavnici kompanija AS Holding Sarajevo, Ećo Company Sarajevo, Şişecam Soda Lukavac, SIK Mostar, Limun šped d.o.o. Doboj i Lanaco a.d. Banja Luka.

  Objava U 2022. godini rast bh. izvoza 26 posto pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU