Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Turistički biser Hercegovine: Uz veliko prirodno bogatstvo ponosi se i bogatom kulturnom i historijskom ponudom

  Ljubuški je grad smješten na lijevoj obali Trebižata, koji je sve poznatije turističko odredište u našoj zemlji. Uz veliko prirodno bogatstvo Ljubuški se ponosi i bogatom kulturnom i historijskom ponudom. Riječ je o kraju koji zaista ima mnogo toga ponuditi, te nadležni nastoje svake godine povećati i poboljšati turističku ponudu i privući brojne turiste. U tome svakako imaju “pomoć” prirode.

  Simbol

  Naime, na području Ljubuškog nalazi se jedinstvena prirodna ljepota koju je izgradila voda Trebižata. Riječ je o vodopadu Kravica, jednoj od najljepših prirodnih atrakcija BiH i prepoznatljivom simbolu Ljubuškog i same Hercegovine.

  Mi smo vodopad posjetili u sklopu obilaska Vinske ceste Hercegovine koja se od početka septembra nalazi na kulturnoj ruti Vijeća Evrope – Itir Vitis, što znači da bi ovaj kraj u narednim godinama mogao privući još više turista iz cijelog svijeta.

  Inače, Kravica je vodopad čija se visina kreće od 26 do 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada prečnika 120 metara. Omiljeno je hercegovačko izletište i ljetno kupalište, koje svake godine privlači brojne zaljubljenike u prirodu, a iako je bilo kasno ljeto i ne baš najtoplije u vrijeme naše posjete, ipak je bilo i onih hrabrih koji su odlučili “isprobati” vodu.

  Ivan Planinić iz Turističke zajednice Ljubuškog kazao nam je da uz Kravicu Ljubuški ima i vodopad Koćuša koji također privlači veliki broj turista.

  – Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom posjetom Kravici i očekujemo da ćemo po posjetama dostići 2019. kada je Kravicu posjetilo više od 300.000 gostiju, kazao nam je Planinić.

  U samoj blizini Kravice nalazi se i tvrđava hercega Stjepana Kosače. Ona je obnovljena kroz projekt HeritageREVIVED.


  Image

  Kula hercega Stjepana


  Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada do sada. Investitor je Grad Ljubuški, partner na projektu koji se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. i finansira se ERDF i IPA II fondovima Evropske unije.

  Turistička zajednica Ljubuški prva je uvela elektronsku prijavu gostiju u ovom kantonu tako da će imati relevantne informacije o broju posjetilaca, ali i zemalja iz kojih dolaze

  —Pretpostavlja se da je najstariji dio, središnja kula, sagrađen u 14. ili 15. stoljeću. Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina.

  – Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. godine. U 18. stoljeću tvrđavu je srušio potres te su je dubrovački majstori ponovo obnovili. Strateški je bila bitna zato što se nalazi između Salone i Narone, kazao je Planinić, dodajući da se osim kule, u sklopu tvrđave nalaze i čatrnje za snabdijevanje vodom, oružarnice, prostorije za držanje žita, kovačnice oružja…

  Ljubuški prema njegovim riječima zaista ima sreću i takav položaj da se na njegovom području razvija više vidova turizma.

  Ponuda

  – Uz vodopade kao što su Kravica i Košuća, rijeku Trebižat, razvijamo i kulturni turizam u sklopu kojeg možete posjetiti objekte poput tvrđave hercega Stjepana Kosače, Franjevačkog muzeja na Humcu, starorimskog logora Gračine. Također, Ljubuški u posljednje vrijeme razvija i aktivni turizam. Pored tvrđave imamo paraglajding uzletište, razvija se biciklizam, trčanje, a uz aktivni turizam razvija se i ruralni turizam za koji postoji sve više potražnje, naglasio je Planinić.

  Uz sva ova bogatstva sigurno je da će i Vinska staza Hercegovine doprinijeti privlačenju turista. Dosad je na području Ljubuškog ove godine zabilježeno noćenje posjetilaca iz 45 različitih država svijeta.

  – To govori da Ljubuški razvija više vidova turizma, te da će se u narednom periodu raditi na objedinjavanju turističke ponude na najbolji mogući način tako da se svaki posjetitelj što duže zadrži u gradu i njegovoj okolini, rekao je Planinić.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU