Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  PROJEKAT PHYTO BIH I DIGITALIZACIJAMONITORINGA ŠTETNIH ORGANIZAMA – RAZVOJ MOBILNE APLIKACIJE ZA FITOSANITARNE INSPEKTORE

  Federalna uprava za inspekcijske poslove je u saradnji sa Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i drugim fitosanitarnim inspekcijama u BiH pristupila projektu PHYTO BiH s ciljem unapređenja sigurnosnih aspekata u kontroli sjemena i sadnog materijala u prekograničnom prometu roba, kao i dalje digitalizacije unutar fitosanitarne oblasti shodno praćenju najboljih uporednih praksi u zemljama Evropske unije. Projekat PHYTO BiH služi kao podrška fitosanitarnom sektoru u Bosni i Hercegovini, s ciljem implementacije aktivnosti unutar jedinstvenog fitosanitarnog pristupa u pravcu približavanja acquis communautaire, praksama i standardima Evropske Unije. Uz podršku projekta PHYTO BiH- Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u Bosni i Hercegovini u cilju  usklađivanja sa standardima EU, kojeg implementira Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut – Bari (CIHEAM) Italija,3.7. i 4.7.2022. godine na Igmanu je održana Treća tehnička radionica fitosanitarnih inspektora BiH.

  Od strane eksperata iz Italije prezentiran je Priručnik oslužbenim kontrolama u skladu sa Uredbom (EU) 2017/625 i izvršena teorijska i praktična obuka o primjeni informacionog sistema AppPHYTO za fitosanitarni sektor u Bosni i Hercegovini.AppPHYTO je namjenski izrađena android aplikacija koja će omogućiti efikasnije prikupljanje podataka o karantinskim štetnim organizmima prilikom fitosanitarnog nadzora, kao i njihovu obradu po sistemu elektronske razmjene i ažuriranja podataka.

  Federalni fitosanitarni inspektor gosp. Refik Ahmetović je okviru praktične obuke prezentirao „Fitosanitarne nadzorne aktivnosti u prekograničnom prometu i unutrašnjosti tokom 2021. godine“ ispred Sektora granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.

  AppPHYTO je praćena hardverdskom podrškom u smislu mobilnih telefona fitosanitarnim inspektorima i ostalim korisnicima u Bosni i Hercegovini sa ugrađenom AppPHYTO aplikacijom. Pored niza drugih projektnih aktivnosti u službi jačanja organizacijsko-tehničkih vještina i kapaciteta specifično za oblast rada fitosanitarne inspekcije u okviru PHYTOBiH, dalji procesi digitalizacije predstavljaju značajan integrativan iskorak u modalitetima sinhronizovanog praćenja i kontrole pojave karantinskih štetnih organizama u Bosni i Hercegovini.

  Objava PROJEKAT PHYTO BIH I DIGITALIZACIJAMONITORINGA ŠTETNIH ORGANIZAMA – RAZVOJ MOBILNE APLIKACIJE ZA FITOSANITARNE INSPEKTORE pojavila se prvi puta na Business Magazine.

    Malinari očekuju više od sedam KM po kilogramu

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU