Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Titova vila, jedna od najstarijih u New Yorku, prodata za 50 miliona dolara


  Titova Vila, Jedna Od Najstarijih U New Yorku, Prodata Za 50 Miliona Dolara

  Jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodala se za 50 miliona dolara, potvrdio je za Klix.ba njujorški agent za nekretnine Tristan Harper koji je zaključio ovaj “vrtoglavi” posao.

  Vila ima simboličnu historiju iza sebe, a izgrađena je 1905. godine. Jugoslavija ju je kupila 1946. godine i u to vrijeme ju je koristio predsjednik Josip Broz Tito.

  Douglas Elliman Real Estate, jedna od najvećih agencija za posredovanje u nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je prodaju vile na adresi 854 Fifth Avenue na Menhetnu u New Yorku za punu traženu cijenu od 50 miliona dolara.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  Prodavac su države nasljednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija, a vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku.

  Agent koji je prodao nekretninu Tristan Harper kazao je da će se nastaviti slavna historija ovog imanja koje je nekada bilo u vlasništvu unuke potomka Corneliusu Vanderbilta, a kasnije lidera Jugoslavije Josipa Broza Tita.

  “Novi vlasnik je upravo kupio značajan dio historije New Yorka”, rekao je Tristan Harper.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  Ova vila ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta a dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u New Yorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom, a sačuvan je i stari šporet iz 1905. godine.

  Napravljena je 1905. za 60.000 dolara a napravio ju je njujorški broker Robert Livingston Beeckman.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

  Vila ima 20.000 kvadratnih metara i prozore otporne na metke koji su okrenuti prema Central Parku. Prozori su ugrađeni u periodu kada je Tito boravio u vili.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  U vili je smještena stalna misija Srbije pri UN-u te toj zemlji pripada i najveći iznos od prodaje. Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

  U decembru 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju i imovinu pa je povučena sa tržišta, a tokom pandemije je bila zatvorena i za pokazivanje potencijalnim kupcima.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  “Ponuda sadašnjeg kupca predstavljena je na neviđeno 2021. Ugovor je bio potpisan skoro devet mjeseci kasnije i posao je realiziran u tri dijela. Sve je okončano 27. septembra 2022. godine.

  “Ovo je bio izazovan i zaista jedinstven posao koji je zahtijevao moja višestruka putovanja u balkanske zemlje, sastajući se sa visokim zvaničnicima vlade, uključujući jednog od njihovih predsjednika. Dogovor se nikada ne bi dogodio bez posvećenosti i odlučnosti”, dodao je agent Tristan Harper.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  Novac od prodaje bit će podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u maju 2016. godine. Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u maju prošle godine. Tada je odlučeno da će se prodati ambasada i rezidencija u Tokiju, ambasada i rezidencija u Bernu te ambasada u Bonnu.

  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow
  Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

  U junu 2018. godine države sukcesori bivše Savezne federativne republike Jugoslavije potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše države na adresi 730 Park Avenue za ukupno 12 miliona američkih dolara.

  KLIX/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU