back to top

Beč uspostavio energetski krizni štab

Vlasti Beča uspostavile su energetski krizni štab kako bi obezbijedile snabdijevanje energijom građana glavnog grada Austrije.

Trenutno je snabdijevanje energijom Bečlija obezbijeđeno, a kako bi situacija takva i ostala, potrebno je djelovanje “sa pogledom u budućnost”, zbog čega je gradonačelnik Mihael Ludvig naložio osnivanje savjetodavnog stručnog tijela koje će se baviti pitanjem snabdijevanja energijom, saopštio je sekretar za privredu Beča Peter Hanke.

To tijelo treba, zajedno sa kriznim štabom grada da prati pripreme za zimu, i da daje prijedloge za potrebne mjere.

Činiće ga predstavnici privrede, energetskih kompanija, gradskih vlasti, koje se bave organizacijom i bezbjednošću, gradske direkcije za gradnju, vatrogasaca, Hitne pomoći, Službe za informisanje grada.

To tijelo će se, kako je navedeno u saopštenju, uskoro sastati i redovno održavati sjednice.

“Ekspertsko tijelo orijentisaće se prema planu od više nivoa saveznih vlasti, te i prema anlizama kriznog štaba grada”, najavio je Hanke.

Krizni štab za energetiku, ističe, je potreban jer su savezne vlasti nesavjesne.

“Grad Beč se priprema za različiti razvoj situacije, ali je za to neophodno da dobije, kao i sve ostale pokrajine, informacije i osnove za odluke od strane saveznih vlasti. U Njemačkoj su izradili scenarije i sproveli stres testove. Slično u Austriji savezne vlasti nisu učinile, a potrebno je”, rekao je Hanke.

On je ponovio svoj apel austrijskoj vladi da rade jedinstveno, i da se sa pokrajinama izrade planovi za reakciju na različite scenarije.

“Osiguranje snabdijevanje energijom je jasna nadležnost saveznih vlasti. U Kriznom štabu pri Ministarstvu energetike trenutno nema niti jednog predstavnika pokrajina. Zato pokrajinama nije jasno šta će se desiti u slučaju nepovoljnog razvoja situacije. Potrebna nam je sigurnost planiranja”, poručio je Hanke.

Istovremeno on je građanima poručio da je kvalitet mreže električne energije u Beču dobar, i da se mogu osloniti na njegovo funkcionisanje.

Iako je tema blekauta trenutno u fokusu medija, kaže, u Beču vjerovatnoća za nastajanje takvog problema nije porasla, a i u slučaju da do njega dođe dobro je pripremljen.

Prema njegovim riječima posebnim elektranama, koje mogu bez pomoći spolja da samostalno budu pokrenute, snabdijevanje strujom u Beču moglo bi da se obnovi najduže za jedan dan.

Biznis.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU