Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Sve jasno ukazuje na pad njemačkog gospodarstva: ‘Koliko će loše završiti, to, nažalost, leži u Putinovim rukama‘

  Ifo, pokazatelj poslovnog raspoloženja i očekivanja u Njemačkoj, u julu je pao snažnije od očekivanja, na 88,6 indeksnih bodova, s 92,2 bodova u junu. Visoke cijene energije i prijeteća nestašica plina, poručili su iz Instituta Ifo koji objavljuje istoimeni indeks, ostavljaju najveće evropsko gospodarstvo na pragu recesije. “Recesija kuca na vrata. To se više ne može isključiti”, rekao je voditelj Ifoova istraživanja Klaus Wohlrabe.

  “Indeks poslovne klime Ifo, kao i indeks menadžera nabave, sada jasno ukazuje na pad njemačkog gospodarstva”, rekao je za Reuteres ekonomski analitičar Commerzbanka Jorge Kraemer. “Koliko će loše završiti, to, nažalost, uglavnom leži u Putinovim rukama”, dodao je. U slučaju da se isporuke plina nastave na razini od 40 posto kapaciteta, kako je uslijedilo nakon zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, recesije, smatra Wohlrabe, ipak neće biti, ali zemlja svakako mora poduzeti “dodatne mjere”.

  Očekivanja za 2023.

  Još prošle sedmice, dan nakon što je označen kraj negativnih kamatnih stopa, kompozitni pokazatelj za eurozonu PMI pao je s 52 u junu na 49,4 u julu, što također signalizira kontrakciju. “To pridonosi našim očekivanjima da se eurozona brzo kreće prema (plitkoj) recesiji”, navode analitičari nizozemske analitičke kuće ING. Poslovne aktivnosti u eurozoni neočekivano su se smanjile zbog ubrzanog pada u proizvodnji i gotovo zaustavljanja rasta uslužnog sektora jer rastući troškovi tjeraju potrošače da smanje izdatke, pokazalo je istraživanje. Reutersova anketa među ekonomistima, pak, predviđa rast gospodarstva eurozone u trećem kvartalu od 0,2 posto.

  Image

  Iako bi jaka turistička sezona mogla spasiti treći kvartal od pada, slaba aktivnost u svim segmentima rezultira naglim povećanjem zaliha i slabijom potražnjom za zapošljavanjem. Stoga pojedini analitičari vjeruju da će ipak biti zabilježen pad BDP-a. K tome, pokazatelji koji se odnose na budućnost, ustvrdio je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Globala, nagovještavaju da će u sljedećim mjesecima biti još gore. “Poslovna očekivanja za nadolazeću godinu u međuvremenu su pala na razinu koja se rijetko viđala u proteklom desetljeću jer raste zabrinutost oko ekonomskih izgleda, djelomično potaknuta problemima s opskrbom energijom i inflacijom, ali također odražavajući strože financijske uvjete”, smatra Williamson.

  Plitko ili duboko

  Ulagači u SAD-u podjednako su zabrinuti zbog mogućnosti da ekonomija uđe u recesiju. Iako se u drugom kvartalu očekuje blag rast BDP-a, mnogi neće biti iznenađeni ni ako se pokaže suprotno, osobito ne ekonomist Nouriel Roubini, poznat po svojim pesimističnim predviđanjima. Kako je rekao za Bloomberg, SAD se suočava s dubokom recesijom, a za one koji očekuju da će biti plitka, kaže da “obmanjuju”. Smatra da je mnogo razloga za tešku recesiju, dužničku i financijsku krizu.

  Iako je riječ recesija već toliko prisutna da se čini kao da je već tu, pojedini analitičari ipak ukazuju na nužnost nijansiranja. Primjerice, Amanda Agati iz PNC Asset Management Groupa smatra da ima i razloga za optimizam, barem u SAD-u. Šanse za recesiju u sljedećoj godini vidi samo u omjeru jedan prema tri. Iako je tržište dionica snažno palo i od početka godine indeks S&P 500 izgubio je više od 20 posto vrijednosti, naglašava da to ne mora biti nagovještaj recesije, kao što pokazuje iskustvo iz proteklih desetljeća. S malo više optimizma analitičari gledaju i na Kinu, koje se počinje oporavljati nakon privremenih obustava rada povezanih s covidom.

  Objava Sve jasno ukazuje na pad njemačkog gospodarstva: ‘Koliko će loše završiti, to, nažalost, leži u Putinovim rukama‘ pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU