Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Stopa neaktivnosti u BiH čak 52,5 posto

  Piše: Dragan Bradvica

  U četvrtom tromjesečju 2022. godine, u Bosni i Hercegovini radnu snagu činilo je 1,370 milijuna osoba od kojih je 1,174 milijuna (85,7 posto) zaposlenih i 196 tisuća (14,3 posto) nezaposlenih osoba, podaci su najnovije Ankete o radnoj snazi.

  U četvrtom tromjesečju prošle godine, stopa aktivnosti je bila 47,5 posto, stopa zaposlenosti 40,7 posto, stopa nezaposlenosti 14,3 posto i stopa neaktivnosti 52,5 posto. Zanimljivi su i podaci o dobnim grupama koje su izvan radne snage.

  – Od ukupnog stanovništva izvan radne snage, 37,9 posto osoba je u dobnoj skupini od 65 i više godina, zatim 24,9 posto osoba u dobnoj skupini od 50 do 64 godine, 18,6 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 49 godina i 18,6 posto osoba u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, navodi se.

  Neaktivnost i nezaposlenost

  Najveći udio u obrazovnoj strukturi osoba izvan radne snage imaju osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 47,6 posto, zatim slijede osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom 46,1 posto i osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 6,4 posto.

  Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 66,2 posto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 18,2 posto i osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 15,5 posto.

  – U četvrtom tromjesečju 2022. od ukupnog broja nezaposlenih osoba njih 48 tisuća ili 24,6 posto je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, dok je 34 tisuća ili 17,6 posto osoba tražilo posao od 12 mjeseci do dvije godine. Broj nezaposlenih osoba koje su tražile posao dvije godine i dulje iznosio je 113 tisuća ili 57,9 posto, stoji u priopćenju Agencije za statistiku BiH.

  Zaposleni

  Najveći udio u obrazovnoj strukturi osoba koje čine radnu snagu imaju osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom i to 69 posto, zatim slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 21,6 posto i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 9,4 posto.

  – Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da 69,4 posto osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom 22,6 posto i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 7,9 posto, pokazuju podaci.

  Struktura zaposlenih osoba prema statusu u zaposlenosti pokazuje da najveći udio u zaposlenosti imaju zaposlenici 86,5 posto, zatim samozaposlenici 12 posto i neplaćeni pomažući članovi 1,5 posto.

  Struktura zaposlenih osoba prema skupinama područja djelatnosti pokazuje da je najveći udio zaposlenih osoba u uslužnim djelatnostima 59,8 posto, zatim u industriji i građevinarstvu 32,7 posto i u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 7,5 posto.

  The post Stopa neaktivnosti u BiH čak 52,5 posto appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU