Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Primorac: Nastavlja se oporavak zračnog prometa, iduće godine moguć rast i do 10 posto

  SARAJEVO, (FENA) – Obim zračnog prometa  u zračnom prostoru BiH je već u aprilu ove godine viši od onog koji je zabilježen u istom mjesecu 2019.godine, a  prema pokazateljima koje trenutno imamo očekuje se da će se takav trend zadržati i u ostatku godine, što su vrlo dobre informacije, izjavio je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Davorin Primorac.

  Ipak, on ističe da je oporavak zračnog prometa od pandemije COVID-19 u Europi bio nepredvidiv i da je išao prilično sporo. Glavni razlog su, dodaje, složene mjere i preduvjeti za ulazak u pojedine zemlje. Ipak, od juna 2021. primjetan je značajniji oporavak u obimu zračnog prometa, a pogotovo na jugoistočnom toku zračnog prometa kojem pripada BiH. Rat u Ukrajini nije značajnije utjecao na to.

  -Oporavak zračnog prometa je, dakle, počeo u prošloj, a nastavio se u ovoj godini. U  prva dva mjeseca 2022. i dalje je bio vidljiv utjecaj pandemije, dok je značajniji oporavak primjetan od marta, prvenstveno kao posljedica liberalizacije protuepidemijskih mjera, koja je uticala i na dostupnost ranih sezonskih turističkih putovanja, navodi Primorac.

  Rat u Ukrajini koji je počeo 24.02. ove godine je doveo do potpune suspenzije preleta preko Ukrajine, te polijetanja i slijetanja u Ukrajinu. Nadalje, velika većina evropskih zemalja je suspendirala ruske zračne kompanije. Međutim, obim zračnog prometa u i iz Ukrajine preko zračnog prostora BiH, nije bio veliki pa ni promjete ruta kao posljedica obilaženja zračnog prostora Ukrajine, nisu značajnije utjecale na intenzitet prometa u zračnom prostoru BiH. Kako pojašnjava Primorac, uglavnom riječ o tokovima koji su sjeverno od zračnog prostora BiH.

  Prognoze zračnog prometa u narednim godinama su prilično povoljne prema Eurocontrol scenarijima za cijelu Europu.

  -Kada je o zračnom prostoru iznad BiH riječ, u narednoj godini se već prema baznom scenariju Eurocontrola očekuje 0,5% viši obim prometa nego u 2019., dok prema najpovoljnijem od tri razrađena scenarija moguće povećanje dostiže čak 10%. Mi priželjkujemo upravo ovakav razvoj situacije, ističe Primorac.

  .fb-background-color {
  background: #ffffff !important;
  }
  .fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
  width: 100% !important;
  }

  Facebook Notice for EU!
  You need to login to view and post FB Comments!

  The post Primorac: Nastavlja se oporavak zračnog prometa, iduće godine moguć rast i do 10 posto appeared first on Life.ba.

  www.life.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU