back to top

Stiže nam novo poskupljenje brašna: Nitko ne spušta cijenu kad padne cijena goriva

Ne tako davno za vreću brašna bilo je dovoljno izdvojiti oko 15 KM. Danas vreća brašna od 25 kilograma u BiH košta više od 30 KM. Prema najavama, u RS se do kraja godine očekuje novo poskupljenje, a i pojedini proizvođači u FBiH najavljuju korekcije cijena u studenom.

Iz kompanije „Mlin – Majić“ za Avaz kažu kako će doći do promjene cijene sredinom 11. mjeseca te da još nemaju informaciju koliko će poskupljenje biti.

– Razlog promjene nije samo poskupljenje goriva nego i drugih energenata, poput električne energije (zimska tarifa). Cijena pšenice na tržištima u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, gdje nabavljamo sirovinu, stalno je u laganom porastu te je trenutno nema u većim količinama u prodaji. Odnosno, pšenice ima u dovoljnim količinama, ali se ne trguje. Što nas dovodi u situaciju da plaćamo višu cijenu, jer ne znamo šta nas očekuje u zimskom periodu – kazali su  iz ove kompanije.

Prema riječima mlinara u RS, osnovni razlog za poskupljenje je rast cijena goriva. Iako je cijena pšenice koju uvozimo iz Mađarske od žetve do sada bila poprilično stabilna, zbog poskupljenja goriva se očekuje da će skočiti trošak prijevoza pšenice, a nakon toga i cijena brašna.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske i direktor preduzeća „Žitoprerada“ Prijedor, objašnjava razloge zbog kojih je poskupljenje brašna u entitetu RS neizbježno.

– Cijene energenata stalno rastu, urod kukuruza je loš, kao i kvalitet, zbog suše, kako u BiH tako i u okruženju, pa će se dobar dio pšenice morati koristiti kao stočna hrana, sve to podiže cijenu – kaže Kos.

Treći faktor, dodaje, jeste rat u Ukrajini.

– Sporo se izvozi žito koje ide preko Crnog mora brodovima. Ne završava gdje treba i nastaju poremećaji na svjetskom tržištu – naglašava.

Na pitanje koliko će poskupljenje iznositi, Kos odgovara:

– Pretpostavljam da ćemo do Nove godine podići cijenu od jedne do tri ili četiri marke za vreću brašna od 25 kilograma, standardni tip-500.

Ipak, prema riječima Snježane Kopačević iz mlina „Kopačević“, u Odžaku ne postoje naznake da će do kraja godine doći do poskupljenja brašna u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Jedino da se desi neka nepredviđena situacija, da bukne nešto. Što se nas tiče, trenutno nema poskupljenja brašna – ističe Kopačević.

Govoreći o povezanosti cijena goriva s cijenama brašna i pekarskih proizvoda, Kopačević ukazuje na jednu nedosljednost.

– Kad je brašno poskupjelo, cijene goriva su bile kao sad, oko 3,60 KM i nitko nije spustio cijenu kad je gorivo pojeftinilo. Pa ni pekari ne spuste cijenu pekarskih proizvoda na onu prijašnju kada brašno pojeftini, tako da ne pije puno vode opravdanje da cijene rastu zbog rasta cijena goriva – mišljenja je.

The post Stiže nam novo poskupljenje brašna: Nitko ne spušta cijenu kad padne cijena goriva appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU