Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Španija uvodi porez na ekstraprofit bankama i energetskim kompanijama

  Cilj je da se pomogne građanima da se izbore sa rastućom inflacijom, saopštila je jučer vlada, a ova odluka je izazvala rasprodaju nekih bankarskih akcija.

  Dionice Sabadel banke su pale za čak 12 posto, dok su Bankinter i Kaišbanka pale za oko 10 procenata nakon vladine objave, povukavši naniže španski indeks najlikvidnijih akcija IBEX 35, javlja Reuters.

  Premijer Pedro Sančez je rekao u parlamentu, u govoru o stanju nacije, da bi godišnji prihod u 2023. i 2024. godini od poreza na vanredne profite elektroprivrednih kompanija ostvarene u ovoj i idućoj godini trebalo da dostigne po 2,0 milijarde eura, dok bi priliv od tog poreza za finansijske institucije trebalo da iznosi po 1,5 milijardi eura godišnje.

  Sančez je naglasio da će vlada uvesti taj porez “velikim bankama jer su već počele da ostvaruju koristi od (očekivanog) povećanja kamatnih stopa”.

  Analitičari, međutim, kažu da su banke pod pojačanim pritiskom zbog straha od recesije i mogućnosti da bilo kakvo povećanje kamata možda neće biti u obimu koji je očekivan.

  “Uticaj na španske banke bio je momentalan jer se ova mera nije očekivala i došla je kao hladan tuš”, izjavila je Nurija Alvarez, analitičarka brokerske kuće Renta 4.

  Ovaj namet će izvršiti dodatni pritisak na sposobnost zajmodavaca da generišu profit u trenutku kada će i njihova rezervisanja za potencijalne gubitke vjerovatno porasti, rekla je ona, dodajući da su banke čije je poslovanje uglavnom fokusitrano na domaće tržište jače pogođene od onih sa diversifikovanim operacijama, kao što su BBVA ili Santander, čije su akcije pale za oko 5,0 posto.

  Deonice elektroprivrednih komunalnih preduzeća Iberdrola i Naturgi pale su između 0,4 i 0,7 posto.

  Sančez je takođe rekao da je inflacija, uzrokovana u velikoj meri invazijom Rusije na Ukrajinu, najveći izazov za Španiju i “ozbiljna bolest naše ekonomije koja osiromašuje sve, posebno najugroženije grupe”.

  Španski premijer je najavio dodjelu 100 eira mjesečno u vidu dopunskih stipendija za studente starije od 16 godina koji već primaju stipendije, kao i besplatne karte za višestruke vožnje železnicom na prigradskim i međugradskim linijama od septembra do kraja decembra, prenosi B92.

  On je takođe dao zeleno svjetlo glavnom planu razvoja nekretnina kojim se predviđa izgradnja 12.000 stambenih jedinica u Madridu.

  Objava Španija uvodi porez na ekstraprofit bankama i energetskim kompanijama pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU