back to top

Slovaci žele da grade solarne elektrane u Sanskom Mostu


Slovaci Žele Da Grade Solarne Elektrane U Sanskom Mostu

 Investitori iz Slovačke su zainteresovani za ulaganja u oblasti iskorištavanja solarne energije na području općine Sanski Most, a na području ove općine već su kupili parcele na kojima će graditi takva energetska postrojenja.

Istaknuto je ovo danas prilikom posjete Romana Hlobena, ambasadora Republike Slovačke u BiH, lokalnim vlastima u gradu na Sani, kojom prilikom se on susreo s općinskim načelnikom Farisom Hasanbegovićem.

“Mi smo prepoznali potencijale ovoga područja kada se radi o privrednim ulaganjima i želimo da pomognemo dolasku slovačkih investitora. Konkretno, naša zemlja je prepoznata po ulaganju u zelenu energiju i po tome smo prepoznati u svijetu. Ova posjeta je u cilju da se olakša saradnja naših investitora s lokalnim vlastima na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Hloben.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović je istakao kako pomenute investicije podrazumijevaju izgradnju solarnog parka na prostoru sanske općine.

“Njihove namjere su veoma ozbiljne, već su kupili zemljište i ishodovali određene dozvole. Prema onome što sam čuo, u prvoj fazi treba da se grade dvije solarne elektrane ukupne snage četiri megavata, a u narednom periodu gradila bi se dodatna postrojenja”, istakao je Hasanbegović.

Inače, treba istaći kako je nedavno na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena u pogon prva solarna elektrana na ovim prostorima, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma zemljišta.

Investitor ovoga projekta je preduzeće “Energo Cat” iz ovoga grada, koje je ranije ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Za sada, radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu kako bi kompletan energetski projekat u budućnosti trebalo da bude zaokružen na ukupno 25 megavata. Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanje solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina sa najvećim brojem sunčanih dana na ovim prostorima. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i njemačka kompanija “Promondis”, a ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i trebalo bi da bude jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU