Skroman rast BDP-a, inflacija usporava ali i dalje je tu

Piše: Dragan Bradvica

Na osnovu raspoloživih službenih statističkih podataka, i informacija s međunarodnih tržišta

objavljenih do 11. rujna, Središnja Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji

rast realnog BDP-a u drugom kvartalu 2023. godine na 0,8 posto.

– Procjenjujemo kako je uslužni sektor, prvenstveno djelatnosti vezane za turizam, dao značajan doprinos ekonomskoj aktivnosti u trećem kvartalu. Posljedično, a u kontekstu slabljenja inflatornih pritisaka, procjenjujemo nešto viši rast realnog BDP-a u trećem u odnosu na prethodni kvartal.

 Imajući u vidu kako je trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjoj razini, nastavljen i u srpnju, izvjestan je nastavak trenda skromne ekonomske aktivnosti i u trećem kvartalu, navode u priopćenju.

BDP i inflacija

Njihova prva procjena godišnjeg rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 posto. Ukoliko osobna potrošnja i izvoz usluga ne budu kompenzirali pad vanjske potražnje u preostala dva mjeseca trećeg kvartala i u posljednjem kvartalu, u jesenskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija vrlo je izvjesno korigiranje realne ekonomske aktivnosti za 2023. naniže u odnosu na proljetni krug.

– U proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija objavili smo kako u 2023. godini očekujemo skroman rast realnog BDP-a, od 1,6 posto, poručuju iz Središnje banke BiH.

Nadalje, njihove procjene ukazuju na ublažavanje inflatornih pritisaka. Ipak, očekuju kako će inflacija u kratkoročnom razdoblju i dalje biti znatno viša od prosjeka za razdoblje otkada se službeno prikupljaju podaci o potrošačkim cijenama u BiH. Službeno objavljena inflacija u BiH, od svega četiri posto u srpnju, ukazuje na neočekivano brzo usporavanje inflacije.

– Prosječan rast cijena promatran po entitetima je bitno različit. Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je u srpnju zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji zabilježena inflacija od 2,8 posto, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju. Znatno usporavanje inflacije, prema službenim podacima, u lipnju i srpnju rezultiralo je revidiranjem naniže naših očekivanja vezanih za inflaciju u drugom polugodištu, stoji u dokumentu navedene institucije.

Električna energije, nafta, najamnine…

Trenutno procjenjuju kako bi godišnji rast prosječnih potrošačkih cijena u drugom polugodištu mogao iznositi 3,7 posto.

Na osnovu preliminarne procjene cjenovnih odjeljaka za preostalih pet mjeseci tekuće godine, projiciraju kako bi temeljna inflacija mogla iznositi 6,1 posto i ukupna inflacija 6,4 posto u 2023. U proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija SBBiH, projicirana je inflacija od 7,7 posto za 2023., dakle 1,3 postotna poena više u odnosu na trenutnu prognozu iz ovog izvještajnog razdoblja. Inflacija u BiH je, trenutno, primarno podutjecajem promjena u razinu temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na sve izraženiji rast domaćih cijena.

Odjeljak režijskih troškova ima sve značajniji utjecaj na domaću inflaciju, prvenstveno zbog rasta cijena plina, najamnina i komunalnih troškova. Uz to, cijene električne energije, kao najvažniji pododjeljak ukupnih režijskih troškova, u prvih sedam mjeseci tekuće godine bilježe značajan rast (6,8 posto), dok je njihov utjecaj na inflaciju u prošloj godini bio neznatan. Rast cijena električne energije, uz već prisutno povećanje cijena nafte i naftnih derivata, mogu dodatno povećati inflatorni pritisak u narednom razdoblju.

The post Skroman rast BDP-a, inflacija usporava ali i dalje je tu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU