Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Sezona berbe malina se bliži kraju, svi zadovoljni

  Sezona berbe maline u Željeznom Polju, jednom od najpoznatijih krajeva po malinarstvu u Bоsni i Hercegovini, bliži se kraju. Sa dobrom otkupnom cijenom i urodom, te sa zajamčenim plasmanom na europsko tržište ove godine, nesumnjivo je, svi će biti na dobitku.

  Mehmedalija Jusufović iz Željeznog Polja sa preko 20 godina iskustva u malinjaku, nakon nekoliko lošijih godina, pri kraju ove sezone berbe malina, zadovoljan: i cijenom koja je dostigla cifru od osam i pol maraka, ali i urodom.

  MEHMEDALIJA JUSUFOVIĆ, malinar iz Željeznog Polja

  “Otprilike 400 kilograma po dulumu je bilo ove godine. Što se tiče cijene maline, normalno da se isplati, mi smo imali situaciju kad smo imali puno manju cijenu maline, ali smo držali taj nekakav nivo proizvodnje”.

  Na svu sreću, savremena hladnjača kapaciteta 300 tona je samo nekoliko minuta od malinjaka u ovom mjestu. A, to olakšava posao svima jer sprečava manipualcije sa cijenama, ističe Senaid Krehmić, koji je zaposlenik hladnjače, ali i malinar. Jedini problem mu je sada nedostatak berača, jer svojih pet duluma zasada bere sam sa suprugom.

  SENAID KREHMIĆ, malinar i zaposlenik hladnjače

  “Odem ujutru odmah poslije sabaha na njivu, da berem malinu do sedam sati. Onda dođem kući, presvučem se, dođem na posao ovdje oko pola osam i radim do pola četiri. Od pola četiri opet idem na njivu, berem maline do pola devet, pošto me čekaju ovdje da dovučem svoju robu”.

  ESAD MANDŽUKA, upravnik hladnjače “Natural fud”, Željezno Polje

  “Da nema ove hladnjače, ovoliki plasman robe i ne bi išao odavde i Željezno Polje ne bilo poznato po svom brendu malina kao što je sada. Sva roba koju mi proizvedeno u toku nekih par mjeseci se izveze iz naše države jer je potražnja velika”.

  Poticaji ostaju na prošlogodišnjem nivou, što znači: za ubrane količine maline 30 pfeninga za fizička i 40 za pravna lica po kilogramu. Također, nastavlja se praksa poticanja novih zasada.

  MIRSAD HADŽIĆ, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona

  “Svi oni koji uđu u nove zasade dobijaju po 600, 700, 800 maraka po dulumu zasađene maline, to je otprilike cijena koštanja da se posadi jedan dulum”.

  A, ove godine svi u lancu proizvodnje maline su na dobitku. I malinari sa dobrom otkupnom cijenom, a i hladnjače za skladištenje koje zbog velike potražnje ovog “crvenog zlata” u Europi već imaju osiguran plasman proizvoda, objavio je BHRT.

  The post Sezona berbe malina se bliži kraju, svi zadovoljni appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU