Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Capital Finance International dodijelio dva priznanja Centralnoj banci BiH

  U obrazloženju ocjenjivačkog žirija istaknuto je da Centralna banka Bosne i Hercegovine već 25 godina djeluje u interesu države i građana, doprinoseći makroekonomskoj, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti, obezbjeđujući stabilnost domaće valute.

  “Štaviše, zalaganjem svih zaposlenih na čelu sa guvernerom Senadom Softićem, Centralna banka Bosne i Hercegovine je uspješno prevladala izazove koje su uzrokovali pandemija i posljednja geopolitička dešavanja, te osigurala stabilnost i konvertibilnost domaće valute, održavanje gotovine u opticaju širom zemlje i povećanje deviznih rezervi.

  Godinu 2021. završila je sa najvišim iznosom deviznih rezervi, ikada zabilježenim. Nove trezorske mašine pomažu u provjeri autentičnosti, preciznosti i pouzdanosti novčanica. Transparentna komunikacija povećala je svijest i povjerenje javnosti. Tokom prve godine pandemije, zabilježeno je oko 6.000 objava Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također, domaćin je neformalnih druženja sa medijima i redovno organizuje finansijsku edukaciju i inkluziju.

  Posebno su naglašene koristi zvaničnih kanala za slanje doznaka od bh. dijaspore, od kojih je polovina dolazila neformalnim kanalima a koji su, tokom pandemije, bili blokirani. Centralna banka Bosne i Hercegovine je predvodila reformu platnog sistema.

  Prema izvještaju Transpareny International za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina zauzima veoma lošu poziciju u Evropi. U takvom okruženju, Centralna banka Bosne i Hercegovine je jačala i unaprijedila fukciju kontrole usklađenosti propisa, uspostavila nezavisne kanale za anonimno prijavljivanje korupcije i drugih neregularnosti, podržavajući integritet institucije. U svojim izvještajima, rejting agencije Centralnu banku Bosne i Hercegovine navode kao važno ekonomsko sidro u zemlji, s aktivnostima i politikama koje su u skladu sa najboljim globalnim praksama. Ocjenjivački sud Capital Finance International objavljuje da je Centralna banka Bosne i Hercegovine nagrađena u dvije kategorije –  Best Central Bank Governence CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2022. godini) i Outstanding Contribution to Economic Development Bosnia and Herzegovina 2022 (za Izuzetan doprinos ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u 2022. godini)”, navodi se u ubrazloženju.

  “Budući da su ta priznanja rezultat, prije svega, iznimnog zalaganja i predanog rada službenika Centralne banke Bosne i Hercegovine, koristim priliku da zahvalim svakom službeniku Centralne banke Bosne i Hercegovine čiji je značaj u radu institucije nemjerljiv.

  Posebna zahvalnost i čestitka ide članovima Upravnog vijeća i Uprave za izuzetan doprinos uspjehu Centralne banke, u vrlo složenim okolnostima. Priznanja su potvrda da radimo dobro i u interesu građana, privrede i države, ali i bez priznanja, naš put bi bio isti. I zato želim da Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno svi mi zajedno, nastavimo izvršavati zadatke i obaveze na način kako smo to radili i dosad – uspješno, predano i odgovorno”, izjavio je tom prilikom guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, saopoćeno je iz Centralne banke BiH.

  Objava Capital Finance International dodijelio dva priznanja Centralnoj banci BiH pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU