Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Scholz i delegacija od 12 njemačkih industrijskih titana posjetili Kinu


  Scholz I Delegacija Od 12 Njemačkih Industrijskih Titana Posjetili Kinu

  Njemački kancelar Olaf Scholz stigao je jutros u Kinu s timom najviših rukovodilaca i jasnom porukom – “Poslovanje s drugom po veličini svjetskom ekonomijom se mora nastaviti”. Kada se u obzir uzme posrnulost njemačke ekonomije, jasno je zašto Scholz želi saradnju s Pekingom čija geopolitička pozicija trenutno nije povoljna.

  Scholz se sastao s kineskim liderom Xi Jinpingom, a očekuje se da će se njemački kancelar sastati i s premijerom Li Keqiangom. Sa Scholzom je došla i delegacija od 12 njemačkih industrijskih titana, uključujući izvršne direktore Volkswagena, Deutsche Bank, Siemensa i hemijskog giganta BASF. Oni će se sastati sa kineskim kompanijama iza zatvorenih vrata.

  Posjeta njemačkog lidera je prva posjeta lidera jedne zemlje G7 u posljednje tri godine i dolazi u trenutku kada Njemačka klizi ka recesiji. Zbog takve situacije, ekonomski interesi najveće evropske ekonomije teže ka tome da ostanu blisko povezani sa interesima Pekinga, uprkos kineskoj negativnoj geopolitičkoj poziciji.Odnosi Kine i SAD-a se pogoršavaju, a Peking je nedavno izjavio i da njihovo prijateljstvo sa Rusijom “nema granica”. Međutim, Njemačka nije u poziciji da se otkloni od Kine u trenutku dok se bori sa oživljavanjem svoje posrnule ekonomije. Zbog toga su neki u Scholzovoj koalicionoj vladi sve nervozniji, a produbljivanje veza Berlina i Pekinga neće smiriti Scholzove partnere.

  Napetost je nedavno naglašena žestokom debatom oko ponude kineskog državnog brodarskog giganta Cosco da kupi 35 posto udjela u operateru jednog od četiri terminala u luci Hamburg. Pod pritiskom nekih članova vlade, veličina investicije je ograničena na 24,9 posto. Potencijalni sporazum izazvao je zabrinutost u Njemačkoj da će bliže veze s Kinom ostaviti kritičnu infrastrukturu izloženu političkom pritisku iz Pekinga i da će biti od nesrazmjerne koristi kineskim kompanijama.

  Međutim, od invazije na Ukrajinu ove godine, Njemačka je prisiljena da napusti svoju dugu ovisnost o ruskim energentima i zbog toga ima velikih problema. Njihovi potrošači i kompanije su podnijeli veliki teret evropske energetske krize, nazire se duboka recesija i svaka saradnja, pa i sa Kinom, je dobro došla.

  Direktorica Centra za međunarodnu ekonomiju Lisandra Fiach rekla je za CNN Business da bi odvajanje Evropske unije i Njemačke od Kine, dovelo do “velikih gubitaka BDP-a” za njemačku ekonomiju. Kineski institut procjenjuje da bi smanjenje trgovine između EU i Kine umanjilo jedan posto njemačkog BDP-a. Njemačka definitivno neće željeti da izgubi ovo tržište.

  KLIX/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU