Div sa istoka BiH u velikom investicionom ciklusu: Otvara se linija vrijedna 7 miliona KM


Div Sa Istoka Bih U Velikom Investicionom Ciklusu: Otvara Se Linija Vrijedna 7 Miliona Km

Na pogonu za proizvodnje fino precipitiranih hidrata u  kompaniji “Alumina” godinama se već aktivno radi na uvećanju kapaciteta.

Pune ruke posla radnici imaju i ovih dana. U ovoj godini realizuje se dio jednog od najznačajnijih projekata u koji je planirano da se investira oko 7 miliona KM.

Radi se nova liniju fino precipitiranih hidrata kapaciteta 10 hiljada tona godišnje. Još jedna takva linija planirano je da se uradi do polovine naredne godine.

– Ovo je trenutno naš najprofitabilniji proizvod i njega razvijamo od 2016. godine i svake godine smo povećavali kapacitet. Krenuli smo sa 10 hiljada tona, pa 20.000, evo sad smo, sa ovom novom linijom postižemo 70.000 tona na nivou godine. Znači da imamo jedan profitabilan proizvod. Prodaje se na svim kontinentima – kaže Gordan Vuković, pomoćnik direktora za održavanje i investicije u kompaniji „Alumina“.

Kompanija „Alumina“ privodi kraju i radove na projektu proširenja proizvodnje silka gela i specijalnih zeolita.

– Napravljena su dva nova reaktora. Očekivanja su da ova oprema u rad bude puštena kroz par dana, što će omogućiti povećanje proizvodnog kapaciteta. Dosadašnji kapacitet je bio nešto više od 600 tona, a sa instalacijom i puštanjem ove opreme u rad, imaćemo povećanje od nekih 30 procenata,  što svakako uliva sigurnost svim zaposlenim radnicima „Alumine“ – kaže Aleksandar Sejmenović, direktor sektora “Alusil”, prenosi Zvornički.ba.

Po planu investicionih ulaganja u ovoj godini za projekte od krucijalnog značaja za kompaniju „Alumina“, planirano je oko 20 miliona KM.

Kako bi se obezbijedila još bolja logistička podrška, u fabričkom krugu, grade se novi skladišni prostori i silosi za gotove proizvode.

Na taj način obezbjeđuju se prostorne pozicije za utovar roba u okviru unutrašnjeg transporta, koji sa povećanjem kapaciteta i disperzije proizvoda usložnjava i samu logistiku i taj dio poslova.

Na svim dosadašnjim investicijama, važno je reći,  pokazalo se da je snaga kolektiva u ljudima. Prije svega u njihovom znanju i energiji, ali i u želji da se opravda ukazano povjerenje.

– Iza svih naših projekata apsolutno stoje ljudi. Kompanija se uglavnom oslanja na sopstvenu radnu snagu, gdje smo se dokazali u prethodnim investicionim projektima, pokazujući spremnost da se suočimo sa svim izazovima koji se pojavljuju tokom investicionih radova – zaključuje Gordan Vuković.

BiznisInfo.ba podsjeća da je “Alumina” najveći privedni subjekt na istoku BiH. Ona je najveći izvoznik sa područja RS-a i četvrti najveći iz cijele Bosne i Hercegovine, prema podacima za 2022. godinu.


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU