Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Rekordna godina za turizam u Istočnom Sarajevu


  Rekordna Godina Za Turizam U Istočnom Sarajevu

  Prethodna, 2022. godina bila je uspješna za Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo sa 153 dana skijanja u zimskoj i rekordnoj ljetnjoj turističkoj sezoni, izjavio je direktor ove organizacije Igor Ikonić.

  On je u izjavi za Srnu istakao da je organizacija trenutno u fazi reorganizacije, osnivanjem turističkih info-centara u šest gradskih opština Istočnog Sarajeva.

  “To radimo paralelno sa promocijom turističkih destinacija, a već od 1. januara imamo nekoliko opština koje su potpisale sporazum o reorganizaciji i info-centri funkcionišu u njima”, naveo je Ikonić.

  Poslije uspješne zimske sezone, Ikonić je naglasio i rekordnu ljetnju sezonu u kojoj je Turistička organizacija organizovala niz sportskih, kulturnih i muzičkih manifestacija, kao i da je ljetnji period iskorišten za pripremu ove zimske sezone.

  “Učinili smo se da spremno dočekamo zimsku turističku sezonu. Svi infrasturkturni projekti koje je finansirala Vlada Republike Srpske, a realizovao Olimpijski centar `Jahorina` dovedeni su do kraja. Spremni smo da dočekamo goste, ali problem je što još nema obilnijeg prirodnog snijega”, istakao je on.

  Govoreći o projektima, Ikonić je naglasio da je jedan od najznačajnijih bio “Ski-bus” kojim je Turistička organizacija Istočno Sarajevo željela da poveže gradske opštine sa Jahorinom i Ravnom Planinom, kao i da je povratna informacija korisnika “Ski-busa” veoma pozitivna.

  “Projekat je dao lijepe rezultate i imali smo veliki broj putnika, to su prvenstevno turisti koji su odsjedali u gradskim opštinama, a nisu željeli da koriste vlastiti prevoz do Jahorine. Osim njih, ski-bus je koristilo i domaće stanovništvo” , rekao je Ikonić i dodao da u ovoj godini planiraju kupovinu još jednog vozila koje će biti korišteno u ovom projektu.

    Cijene hrane na godišnjoj razini u BiH veće za 19,3 posto, procjena rasta BDP-a 4,8 posto

  Ikonić je posebno istakao projekat “Endžoj Sarajevo-Romanija region” koji je završen u februaru 2022. godine, kroz koji je ovaj dio Republike Srpske dobio nekoliko novih turističkih sadržaja, uključujući Via feratu “Sokolov put” na Crvenim Stijenama na Romaniji, balon na topli vazduh na Trebeviću.

  On je dodao da je na ovom lokalitetu napravljeno i dječije igralište, teretana na otvorenom, te stijena za vještačko penjanje.

  “Očekujemo nastavak ovog projekta, mislim da smo obezbijedili ozbiljne reference za to”, naglasio je Ikonić.

  Ove zimske sezone Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo sarađivaće sa turističkim info-centrom na Palama na nekoliko manifestacija, a kao najznačajniju, Ikonić ističe “Snježnu čaroliju” u okviru koje će Turistička organizacija koncertom Borisa Režaka u Olimpijskom parku na Palama obilježiti pravoslavnu Novu godinu.

  “U nastavku zimske turističke sezone očekuje nas prvi festival kraft piva na Jahorini, kao i jedan veliki muzičko-zabavni festival, `Jahorina vinter fest` koji će biti u martu, a uz neke dnevne sadržaje za porodicu uveče ćemo imati koncerte grupe `Van Gog` i Neleta Karajlića” , najavio je Ikonić.

  Ono što će biti fokus Turističke organizacije Istočno Sarajevo u narednom periodu jeste unapređenje ljetnje turističke ponude, a već od proljeća Turistička organizacija u saradnji sa udruženjem hotelijera Republike Srpske radiće na izgradnji pješačkih i biciklističkih staza od Jahorine do Ravne Planine.

  “Mislim da je Jahorina prilično urbanizovana i nedostaje joj dosta pješačkih staza gdje će ljudi ljeti da provode slobodno vrijeme na čistom vazduhu. Stoga, da projekat veže Jahorinu i Ravnu Planinu pješačkim stazama, koje će biti prilagođene za one koji su spremniji, ali će biti prilagođene i staze rekreativnicima koji nisu dovoljno spremni da pređu kompletnu dionicu”, naglasio je Ikonić.

    U ovom bh gradu niče čak 9 novih fabrika (VIDEO)

  On smatra da ovo područje ima ogroman potencijal u ovoj vrsti turizma, te da se polako stiču uslovi da Istočno Sarajevo bude ferata centar.

  “Imamo nekoliko aktivnih ferata, a kroz izgradnju još jedne ili dvije, mislim da ćemo biti jedinstveni u regionu i moći reći da je Istočno Sarajevo ferata centar gdje će turisti imati priliku da uživaju u adrenalinskom sadržaju”, naglasio je Ikonić.

  On je napomenuo da Turistička organizacija promoviše ponudu i putem društvenih mreža, te da ima odličnu saradnju sa blogerima koji imaju veliki broj pratilaca na svojim profilima, čime se pokušava doći od što većeg broja gostiju na destinacijama na području Istočnog Sarajeva. (Srna)


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU