back to top

Ovako će izgledati poznati banjsko-rekreativni centar u BiH nakon renoviranja: Bazeni, slane sobe, sauna, tursko kupatilo…


Ovako Će Izgledati Poznati Banjsko-Rekreativni Centar U Bih Nakon Renoviranja: Bazeni, Slane Sobe, Sauna, Tursko Kupatilo…

Grad Banja Luka bi uskoro trebalo da obogati svoju turističku ponudu obnovljenim Banjsko-rekreativnim centrom u Srpskim toplicama, čije se otvaranje očekuje sa velikim nestrpljenjem među sugrađanima, ali i svima koji žele da uživaju u blagodatima termomineralnih voda.

Na mjestu nekadašnjeg bazena “Šeher” posjetiocima će osim bazena biti na raspolaganju slana soba, sauna, tursko kupatilo i mnoštvo drugih sadržaja.

Iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”, koji gradi ovu velelepnu banju, rekli su da je u toku tehnički pregled objekta i infrastrukture, te sprovođenje postupka javne nabavke enterijerskog opremanja i namještanja.

– Nakon pribavljanja dokumentacije i opremanja namještajem, objekat će biti pušten u rad – istakli su iz “Zotovića”.

Objekat je namijenjen svim korisnicima zdravstveno-rekreativnih usluga, pružajući mogućnost liječenja uz ljekarsku uputnicu, ali i opciju za odmor i rekreaciju za one koji žele da plate uslugu.

– Cjenovnik će biti formiran prije puštanja u rad – istakli su iz “Zotovića”, a kako su ranije naveli, biće usklađen sa cjenovnicima drugih zdravstvenih ustanova u regiji koje pružaju visok kvalitet.

Prema njihovim riječima, namjena objekta je terapijska (banjska) te kombinacija terapijskog sadržaja sa segmentom rekreacije i estetike.

– Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korišćenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja – kazali su i  dodali da su to zatvoreni i otvoreni bazen, kao i mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes bazen, masaže, saune, slana soba, tursko kupatilo, fitnes, teretana i slično.

Korišćenje vode banje u nekadašnjem Šeheru ima dugu tradiciju koja seže od vremena starih Rimljana, što naglašava veliki potencijal ovog područja za zdravstveni turizam i promociju zdravlja, piše Glas Srpske. 

Ovo banjalučko naselje predstavlja najstariju gradsku četvrt, poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena vilina vlas.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korišćenjem termomineralnih voda prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

– Sagledavanjem razvojnih mogućnosti ovog prostora definisan je prijedlog transformacije koji kao prvu aktivnost ima kompletnu rekonstrukciju objekta nekadašnjeg bazena – navedeno je na internet stranici Instituta “Dr Miroslav Zotović”.

Dodaju da je prilikom rekonstrukcije i revitalizacije posebna pažnja posvećena upravo očuvanju ambijentalnog konteksta i vrijednosti nacionalnog spomenika.

Objava Ovako će izgledati poznati banjsko-rekreativni centar u BiH nakon renoviranja: Bazeni, slane sobe, sauna, tursko kupatilo… pojavila se prvi puta na PressMedia.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU