Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Razvoj energetike uz zaštitu životne sredine

  Biootpad, pepeo, mulj i njima slični zagađivači prirode, zahvaljujući savremenim tehnologijama, postaju sve interesantniji za proizvodnju energije, odnosno novih materijala, čime se ostvaruju energetski, ekološki i ekonomski benefiti. O tome je minulih dana razgovarano u Beogradu na već tradicionalnim međunarodnim sajmovima energetike i zaštite životne sredine i prirodnih resursa na kojima je učestvovalo oko 100 izlagača iz desetak zemalja. Njima je ove godine pridodat i 1. međunarodni sajam komunalnih tehnologija (CTF).

  Nikoga iz BiH

  Niti jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine nije imala svoj štand na ovoj regionalno najznačajnijoj privrednoj manifestaciji fokusiranoj na energiju i životnu sredinu. Ni bh. stručnjaci u to vrijeme nisu bili na beogradskom sajmištu da na desetak stručnih konferencija, panela i foruma prezentiraju i sa drugima ukrste vlastita znanja i stavove o energetskoj krizi i klimatskim promjenama, dakle o pitanjima koja su uzdrmala cijeli svijet i unijela neizvjesnost u svakodnevni život.


  Image

  Poseban akcenat stavljen je na zelenu ekonomiju


  Okosnica 17. međunarodnog sajma energetike bila je povezivanje svih segmenata i faktora energetskog sektora od proizvodnje, eksploatacije, distribucije, transporta, skladištenja do neposrednog korištenja postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije. Sve to, kako se na Sajmu moglo vidjeti i čuti, prate naučnoistraživački rad, pametne tehnologije, ušteda energije, energetska efikasnost, obrazovna podrška i sve druge oblasti koje su dio energetskog temelja i pokretač cjelokupnog privrednog i javnog života regiona i svake zemlje pojedinačno.

  Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je pritom upozorila da budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine i da je energetska tranzicija jedini put koji će ovoj zemlji omogućiti da bude energetski bezbjedna i stabilna. Srbija je pokazala da je moguće da ima više električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, da se razvija energetika, ali i rudarstvo, i ujedno čuva životna sredina, rečeno je na Sajmu.

  Osamnaesti međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa, održan pod motom “Snaga prirode”, okupio je različite činioce iz sistema zaštite životne sredine – institucije, proizvođače opreme, distributere, reciklere, operatere, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatore otpada, stručnu javnost.

  Fokus Sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa je bio na sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine sa posebnim akcentom na cirkularnoj i zelenoj ekonomiji, industriji reciklaže, upravljanju otpadom, komunalnim tehnologijama, zaštiti prirode i prirodnih resursa od zagađenja.

  Zajednički projekt

  Generalni utisak je da su ova tri sajma snažno promovisala ultimativan zahtjev za ekološki prihvatljivo ponašanje kao način života i potrebu da se saradnjom, razmjenom praksi i iskustava i zajedničkim projektima do željenog cilja može stići brže, ekonomski učinkovitije, a ekološki prihvatljivije.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU