back to top

RADNICI ILI ROBOVI? Ne postoji država na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući

Konferencija Udruženja poslodavaca FBiH o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima

Nikšić: Stvoriti bolji poslovni ambijent, zaštititi prava radnika i osigurati stabilan proračun

U okviru Projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju utjecaja poduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH”, kojeg financira EU, Udruženje poslodavaca Federacije BiH organiziralo je konferenciju posvećenu fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima i tržištu rada u FBiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je sudjelovao na konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH, ponovio je opredjeljenje Vlade FBiH stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, zaštiti prava radnika i zadržavanje fiskalne stabilnosti.

– Zaštita radnika mora ići i kroz stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za poslodavce te smanjivanje opterećenja. U posljednjih pet – šest mjeseci, koliko smo fokusirani na to, ne prođe ni dan da o tome u Vladi ne razgovaramo. Naravno, moramo biti odgovorni prema fondovima, odnosno prema državi, pojasnio je premijer uz najavu razgovora u BH Telecomu o pitanju fiskalizacije budući je online fiskalizacija u realnom vremenu ključ namirivanja proračunskih rupa koje će nastati smanjivanjem doprinosa.

– Ne želimo nikoga dovesti u pitanje kad govorimo o tome i želimo osigurati stabilan proračun, naveo je.

Kada je riječ o parafiskalnim nametima, kojih po nekim procjenama ima više od tri tisuće, ocijenio je nužnim smanjiti njihov broj i poslodavce dovesti u situaciju da puno lakše, brže i djelotvornije ostvaruju svoja prava te kako bi se privlačilo investicije.

Što poslodavci žele?

Poslodavci pozdravljaju odluku Vlade Federacije BiH koja omogućava isplatu dvije prosječne plaće radnicima, bez plaćanja poreza i doprinosa na isplatu.

Oni, pak. ukazuju da to pitanje treba riješiti sustavno, jer samo u FBiH postoji više od 3000 parafiskalnih nameta, dok se više od 70% neto plaće uplaćuje za razne izdatke.

– Vlada je s ovom mjerom u dobrom dijelu zakasnila stoga što je najveći udar bio početkom ove i krajem prošle godine. No, zahvalni smo što se pomjerilo s mrtve točke. Na 800 zaposlenih morali smo puno više izdvojiti u ovoj godini, zato će nam bilanca biti puno lošija. Mi plaćamo akontacije iz ove godine, tako da će uvidjeti da će oni ipak morati vratiti ono što smo platili za akontaciju, jer smo iz dobiti dali dobar dio plaće kako bi nam radnici ostali zadovoljni, kako bi bili produktivni. Plaće radnika u našoj proizvodnji, sa srednjom školom, iznose oko 1800 – 1900 maraka, bez toplog obroka i bez prijevoza. Poslodavci ne traže od države da ih oslobodi poreza zbog sebe, već zbog radnika, rekao je Adem Hanić, poslodavac iz Tuzlanske županije.

Radnici Ili Robovi? Ne Postoji Država Na Svijetu U Kojoj Radnik Od Zarađenog Manje Nosi Kući
RADNICI ILI ROBOVI? Ne postoji država na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući

Poslodavci pozivaju da se pitanje smanjenja nameta uredi kroz izmjene zakona, a jedan od prijedloga je i da se oporezuje topli obrok, koji je u FBiH neoporezovan, a ulazi u primanja radnika.

– Radnici će imati višu mirovinu zato što će biti viša i prosječna plaća, jer su sada topli obrok, prijevoz i regres u okviru prosječne plaće, inače bi prosječna plaća u FBiH bila tri puta viša no u RS-u, naveo je Adnan Smailbegović iz Unije poslodavaca FBiH.

Radnici na stalnom udaru

Uz ogromna opterećenja, koja se ogledaju u svakom segmentu poslovanja, plaćanja, dodatni problemi za poslovanje su i politička atmosfera, pravno-politička nesigurnost, ukazuju poslodavci.

– Ne postoji država na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući. To je danas situacija u FBiH i to u suradnji s Vladom, sindikatima, s našim socijalnim partnerima, moramo popraviti, poručio je predsjednik Udruženja Smailbegović, citirajući rečenicu iz analize koju je za njihove potrebe uradila grupa profesora.

On je, govoreći o fiskalnim opterećenjima, ukazao da, s porastom plaće, rastu i prihodi fondova, tako da se ukupne stope mogu smanjivati.

– Prije nekih 6 – 7 godina, Vlada je razmišljala o stopi 32, odnosno 32,5 posto, a danas se već priča o stopi od 28, tj. 28,5 posto. Dakle, kako rastu primanja, ta stopa može ići prema dole i treba tako ići, zaključio je on.

Prema mišljenju zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admira Čavalića, bilo bi idealno da se zbirna stopa doprinosa s 41,5 posto spusti na nekih 25 do 27 posto.

– Nažalost, kako sam i najavljivao, propustili smo čitavu ovu godinu. Još je žalosnije što ćemo možda propustiti i narednu jer imamo tu uredbu koja je na snazi šest mjeseci. Potom slijedi ljetna stanka, a onda i lokalni izbori i treba nekih 6 do 12 mjeseci za Poreznu upravu da se prilagodi svemu navedenom. Tako da ćemo to možda dočekati tek 2025., izjavio je Čavalić.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, poručio je da očekuju u narednih šest mjeseci da poslodavci ispoštuju odluku i uredbu Vlade FBiH vezano za isplatu 2.520 KM jer je to, faktički, prijelazno rješenje.

– Fiskalni zakoni, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, vezani su za Zakon o minimalnoj plaći te očekujemo da se ta pitanja riješi a pozivamo Udruženje poslodavaca i Vladu FBiH da tu Uredbu ispoštuju, zaključio je.

The post RADNICI ILI ROBOVI? Ne postoji država na svijetu u kojoj radnik od zarađenog manje nosi kući appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU