Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Put svile u EP BiH: Mutne radnje prije promjene vlasti

  Nakon tekstova kojima smo skrenuli pažnju na sumnjive radnje sa tenderima i ugovaranjem poslova kojima je nanesena velika šteta Elektroprivredi BiH, unutar ovog javnog preduzeća prisutna je konfuzija i uznemirenost.

  Ona se ogleda u sve snažnijem protivljenju zaposlenika koji su zaduženi za sprovođenje zamisli arhitekata “koruptivnih radnji”, pogotovo nakon što su u javnost procurili i detalji krivične prijave protiv osam odgovornih osoba iz Elektroprivrede BiH i Ureda za razmatranje žalbi.

  Da podsjetimo, u nekoliko javnih nabavki tj. pregovaračkih postupaka, korišten je isti obrazac kako bi se nanijela šteta Elektroprivredi BiH, a pojedinci ostvarili finansijsku korist za sebe. Naime, odgovorni u Elektroprivredi BiH pokrenu proceduru nabavke na koju se javi više ponuđača među kojima je uvijek ITC Zenica na čelu konzorcija.

  Druge firme u konzorciju, obično se radi o kineskim kompanijama, služe radi stručnih referenci koje ova firma nema obzirom da je dugogodišnji proizvođač plastenika i trgovac motokultivatorima.

  U pravilu, ITC ima nepovoljniju ponudu koju nadležna Komisija Elektroprivrede BiH odbaci, ali nakon toga uslijedi žalba Uredu za razmatranje žalbi koja bude ekspresno usvojena, nakon čega u Elektroprivredi BiH “čisti pred zakonom” sačine ugovor sa nepovoljnijim ponuđačem I talko se ostvare ogromne finasijske razlike na štetu EP Bih.

  Nakon što je ovaj obrazac izašao u javnost, najviše zahvaljujući zaposlenim u Elektroprivredi, učestali su večernji sastanci u sarajevskim ugostiteljskim objektima čelnika Elektroprivrede BiH i njihovih političkih sponzora koji kontrolitaju Ured za žalbe.

  Pred njima je nerješiva enigma kako izbjeći odgovornost pred istražnim organima za dosadašnje poslove, ali i kako realizirati “posao stoljeća” koji su započeli. Naime, radi se o provedbi plana hitne dodjele poslova vrijednih više od 200 miliona KM  svojim provjerenim izvođačima prije dolaska nove Vlade Federacije odnosno promjena u menadžmentu Elektroprivrede BiH.

  Radi se prije svega o poslovima remonta u termoelektranama Tuzla i Kakanj, ali i drugim poslovima. Neki od tih poslova već su u fazi ugovaranja, a neki će biti objavljeni narednih dana jer se na njima radi užurbano kako bi poslovi bili ugovoreni i sredstva angažovana dok još uvijek imaju uticaj u Elektroprivredi BiH.

  Hoće li istražni organi, odnosno ruka pravde, ovaj put biti brža od ruke koja javni novac sprema u privatne džepove, biće poznato narednih dana.

  O detaljima afere pisali smo i ranije, a tekst možete pročitati OVDJE.

  Biznis.ba / Vijesti.ba

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU