Projekt ‘Your Job’ prilika za zapošljavanje oko 500 mladih ljudi

U okviru projekta ‘Your Job’ oko 500 mladih osoba dobit će poslovno savjetovanje za pokretanje vlastitog održivog poduzeća kroz samozapošljavanje, te da uz posredovanje savjetnika uspostave kontakte s poslodavcima i obave pripravnički staž, odnosno prvu radnu praksu, istaknuto je danas u Sarajevu na početnoj ili kick-off konferenciji projekta EU posvećenog jačanju zapošljivosti mladih u BiH i Crnoj Gori.

Voditelj projekta pri Caritasu BiH Miroslav Valenta rekao je da projekt finansira EU u vrijednosti višoj od 400 hiljada eura, te da će kroz različite aktivnosti nastojati mladima u BiH i Crnoj Gori omogućiti ulazak na tržište rada.

– Ovaj projekt dio je šireg spektra nastojanja kako Caritasa, tako i EU u podršci jačanja zapošljivosti mladih osoba kroz jačanje njihovih vještina, kompetencija, omogućavanja prvog radnog iskustva i za one koji imaju poslovne ideje, omogućavanje da započnu svoj vlastiti biznis i tako se samozaposle – izjavio je Valenta.

Dodao je da će u narednom periodu biti objavljivani javni pozivi na koje će se mladi moći prijaviti.

– Dvije su programske komponente, jedna se odnosi na pripravnički program gdje će se pokušati naći zainteresirani poslodavci koji su spremni pružiti prvo radno iskustvo za mlade osobe, odnosno mentorsko iskustvo tim mladima. Druga komponenta tiče se razvoja poslovnih ideja i biznisa i ovisit će prvenstveno o mladima, a mi ćemo finansirati u početku od njihove registracije do nabavke eventualno neke opreme i slično – dodao je Valenta.

Program menadžer iz Delegacije EU u BiH Edbera Biković je rekla da se različiti programi finansiraju sa ciljem poboljšanja prilika za ekonomski razvoj pograničnih područja koja su često zanemarena, a između ostalog uključuju i stvaranje prilika za zapošljavanje mladih.

– EU izdvaja značajna sredstva za oblast ekonomskog razvoja i zapošljavanja. Ovdje se konkretno radi o IPA II Programu prekogranične suradnje BiH – Crna Gora koji podrazumjeva razmjenu iskustava, uspostavljanje mreža i saradnju između različitih aktera – navela je Biković.

U okviru projekta će se putem različitih alata uspostavljati dijalog za usklađivanje potreba i resursa između organizacija civilnog društva, firmi i institucija.

Projekt “Your Job” finansira Europska unija, a provodi Caritas BiH u partnerstvu sa Udruženjem za razvoj kompetencija ,,S.K.I.L.L.S.” i Fondacijom Mozaik iz Sarajeva (BiH), te Fondacijom Biznis start centar Bar i Caritasom Barske nadbiskupije (CG). Provedba je počela u aprilu ove godine, a trajat će do septembra 2024. godine.

The post Projekt ‘Your Job’ prilika za zapošljavanje oko 500 mladih ljudi appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU