Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2022. porasla za rekordnih 40 posto


  Prodaja Toplotnih Pumpi U Evropi 2022. Porasla Za Rekordnih 40 Posto

  Globalna prodaja toplotnih pumpi porasla je za 11 posto prošle godine i za rekordnih 40 posto u Evropi, podaci su koje je u petak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi Anadolija.

  Prodaja toplotnih pumpi, ekološki čistog načina grijanja, potaknuta je povećanom podrškom politikama i podsticajima u svjetlu visokih cijena prirodnog gasa i napora da se smanji emisija gasova s efektom staklene bašte.

  Globalna prodaja toplotnih pumpi, tehnologije koja je ključna za dekarbonizaciju grijanja zgrada, drugu godinu zaredon bilježi dvocifren rast, pokazala je analiza IEA.

  U Evropi je prodaja toplotnih pumpi zabilježila rast od 40 posto, sa tri miliona prodatih jedinica. Prodaja modela vazduh-voda, koji su kompatibilni sa radijatorima i sistemima podnog grijanja, porasla je za 50 posto.

  Evropa je najteže pogođena aktuelnom globalnom energetskom krizom, pogoršanom manjim dotokom gasa Rusije u region. Cijene prirodnog gasa u Evropi dostigle su rekordno visoke nivoe zbog poremećaja u opskrbi, što je dovelo do toga da region smanji potražnju za plinom i koristi nove alternativne izvore i tehnologije poput toplotnih pumpi.

  Njihova prodaja u Kini, najvećem svjetskom tržištu toplotnih pumpi, ostala je ista, dok je kupovina u SAD-a premašila kupovinu gasnih peći.

  Kina je najveći proizvođač i izvoznik ove tehnologije, proizvodi 40 posto toplotnih pumpi širom svijeta, a najveći dio izvoza ide u Evropu.

  Prema analizi, u Australiji i Novom Zelandu toplotne pumpe modela zrak-zrak već su najčešći izvor grijanja.

  U budućnosti bi toplotne pumpe mogle pokriti više od polovine globalnih potreba za grijanjem, kaže se u jednom izvještaju Međunarodne agencije za energiju IEA.

  Trenutno se na taj način grije deset posto zgrada u svijetu, kod prirodnog gasa to je 38 posto, a na naftu otpada 13 posto.

  Toplotne pumpe trebaju pokriti 20 posto globalnih potreba za grijanjem u zgradama do 2030. godine, kako bi se uskladile s postojećim nacionalnim energetskim i klimatskim ciljevima.

  IEA predviđa da je svijet skoro na putu da dostigne ovu prekretnicu ako prodaja nastavi rasti sličnom brzinom kao u posljednje dvije godine.

  Prodaja toplotnih pumpi trebala bi rasti za više od 15 posto godišnje ove decenije kako bi se u svijetu postigla neto nulta emisija do 2050. godine.

  biznisinfo/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU