back to top

Privredno “čudo” u srcu Bosne: Svoju profitabilnost gradimo na tržištu, a ne na političkim strukturama


Privredno “Čudo” U Srcu Bosne: Svoju Profitabilnost Gradimo Na Tržištu, A Ne Na Političkim Strukturama

Katarina Kafadar u posljednjih je pet godina na čelu porodične firme Ovnak d.o.o. u Vitezu, koja se već trideset godina uspješno bavi distribucijom kozmetičkih i kemijskih proizvoda te autoindustrijom.

Magistrica je ekonomije i prava, a odnedavno je preuzela dužnost predsjednice Udruženja poslodavaca općine Vitez. Osim poslovne, razvija i akademsku karijeru.

Za Večernji list BiH ističe kako Vitez ima idealnu geografsku lokaciju za privlačenje investicija te posebno skreće pozornost na činjenicu da je izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje strateški interes te preduslov za rast i daljnji razvoj.

Izabrani ste za predsjednicu Udruženja poslodavaca općine Vitez koja okuplja niz uspješnih privednika s prostora jedne od razvijenijih općina središnje Bosne. Kolika je odgovornost, ali i izazov biti na tako važnoj poziciji u ovim vremenima koja karakteriziraju poskupljenja energenata, repromaterijala, prijevoza…?

– Za mene je ovo, prije svega, izazov i prilika za poslovni te osobni razvoj, posebice u okruženju ljudi koji su se već dokazali kao uspješni gospodarstvenici. Čast mi je što su prepoznali baš mene kao nekoga tko svojom energijom i željom za unaprjeđenjem rada Udruge može donijeti dodatnu dimenziju postojećim respektabilnim aktivnostima.

Odgovornost jest velika, ali tradicionalno predsjednici Udruženja imaju najviše integrativnu ulogu u smislu davanja inicijativa i poticaja za organizaciju zajedničkih aktivnosti članova. Te aktivnosti usmjerene su na različite interesne skupine koje utječu na privredu, kao što su sve razine vlasti, brojne druge udruge koje okupljaju gospodarstvenike, ali i opća javnost.

Postojeća ekonomska i politička stvarnost jest izazovna, ali ona istodobno utječe na stvaranje novih tržišnih prilika.

Kako privreda u Vitezu, unatoč poteškoćama i političkoj situaciji na višim razinama, uspijeva ostvarivati vrlo dobre rezultate?

– Naši privrednici naučili su konstantno osluškivati potrebe tržišta i biti vrlo brzi u zadovoljavanju tih potreba. To je suština priče, ne bavimo se dnevnom politikom, fokusirani smo na posao, naše zaposlenike i poslovne partnere, a posebice na naše kupce. Svoju profitabilnost gradimo na tržištu, a ne na političkim strukturama.

Politička nestabilnost otežava nam poslovanje, ponajprije zbog odlaska ljudi, posebice mladih porodica, što smatramo katastrofalnim, ne samo za privrednike nego i za društvo u cjelini. Iako je naglasak često na visini plaća i realnom sektoru, relevantna istraživanja pokazuju kako mlade porodice odlaze prvenstveno zbog političke nestabilnosti, neuređenosti zdravstvenog i mirovinskog sustava te opće korumpiranosti društva.

Postoje li neke brojke na osnovi kojih bi se mogao izvući zaključak o trenutačnoj snazi privrede u vašoj općini?

– Najbolje je navesti konkretno glavne pokazatelje poslovanja privrednih subjekata. Naime, ukupan prihod za 2021. iznosio je 1.081,547.788 KM, a dobit je iznosila 77,204.418 KM, dok je broj zaposlenih 7128. Kada se to promatra u odnosu na cjelokupnu Srednjobosanski kanton, prihod Viteza čini 25% ukupnog prihoda kantona, dok dobit čini 28% udjela.

U ukupnom broju stanovnika SB kanton Vitez čini 10%, a u ukupnom broju zaposlenih čak velikih 20%. Ti podaci jasno pokazuju snagu privrede Viteza, koji se još naziva i privrednim čudom.

Poslovna zona Vitez jedna je od prepoznatljivijih lokacija, a koja svjedoči o marljivosti i uspješnosti tamošnjih ljudi. Kakve su perspektive daljnjeg razvoja?

– Početna trgovinska perspektiva već dulje ima i svoju proizvodnu i uslužnu dimenziju te je udio ovih djelatnosti jako značajan u ukupnom prihodu. Perspektive svakako postoje u razvoju turizma i ugostiteljstva, ali i tradicionalne proizvodnje, iako će trgovina vjerojatno još dugo biti prevladavajuća djelatnost.

U Poslovnom centru ima dovoljno mjesta za širenje poslovanja za postojeće tvrtke, ali i za nove poslovne subjekte. Od strateškog značaja nam je privlačenje stranih investicija, a posebice u kontekstu stranih tvrtki koje svoja predstavništva i proizvodne pogone otvaraju u BiH. Logistički gledano, Vitez ima idealnu geografsku lokaciju s dobrom povezanošću sa svim većim središtima u BiH.

Ovim putem pozivam sve gospodarske subjekte da prilikom razmatranja lokacija za svoje investicije svakako uzmu Vitez u obzir jer Poslovni centar u Vitezu ima sve potrebne preduvjete za uspješno poslovanje.

U kojoj će mjeri prometno povezivanje, a osobito novom brzom cestom Lašva – Nević Polje, imati značaj za ekonomske tokove u Vitezu, ali i cijeloj središnjoj Bosni?

– Izgradnja brze ceste strateški je interes te preduvjet za rast i daljnji razvoj, stoga nam je važno da rješenje brze ceste bude što kvalitetnije napravljeno i da bude usklađeno s poslovnim subjektima koji egzistiraju u okviru Poslovnog centra, kao i potrebama stanovništva. Nećemo ništa dobiti ako rješenje i izgradnja brze ceste budu nepovoljno djelovali na gospodarstvo Poslovnog centra u Vitezu.

Prema podacima kojima raspolažemo, izmjerena frekventnost prometa magistralne ceste M5 2016. godine bila je oko 15.500 vozila dnevno, pri čemu se 2/3 odnose na lokalni promet, a 1/3 na tranzitni. Postojeća infrastruktura već je odavno na granici iscrpljenosti s obzirom na to da je ovo najfrekventnija prometnica ovoga tipa u Bosni i Hercegovini. Također, plan izgradnje i način funkcioniranja prometa, dok se bude odvijala sama izgradnja, predstavljaju ključna pitanja na koja se posebno mora obratiti pozornost.

Vjerujem kako se svi možemo složiti da bez kvalitetnog rješenja brze ceste i daljnjeg razvoja gospodarstva naslonjenog na brzu cestu nema ni opstanka na ovim prostorima – toliko je važna ova cesta.

BIZNISINFO/PRESS


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU