Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Predstavnici UPFBiH i Stranke za BiH razgovarali o smanjenju doprinosa, zadržavanju radne snage i povećanju plaća zaposlenih u realnom sektoru

  Tokom sastanka predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović je naglasio neriješena i otvorena pitanja koja opterećuju privredu u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

  Trenutno poslovanje karakteriziraju visoka opterećenja cijene rada, neprimjereno skupi i opterećujući doprinosi, porezi i brojni parafiskalni i fiskalni nameti. Poseban problem je sve veći nedostatak radne snage i evidentno već postoje čitave grane privrede koje ne mogu osigurati radnu snagu za svoje potrebe. Poslodavci su već naglašavali da radne snage nedostaje u proizvodnji, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, uslužnim djelatnostima, drvnoj industriji i dr. Kako bi se stanje u što kraćem roku popravilo predstavnici UPFBiH upoznali su predstavnike Stranke za BiH o potrebi što brže intervencija posebno u oblasti smanjenja doprinosa i poreza, a s konačnim ciljem povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru.

  Poslodavci su ukazali i na problem nerazvijenog ekonomsko-socijalnog dijaloga, raspoloživih javnih fondova koji se sporo i neefikasno stavljaju u funkciju, poput zapošljavanja, profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom i dr. Poseban problem je i u Zakonu o zdravstvenom osiguranju, čije su izmjene poslodavci inicirali i dali u proceduru sa ciljem rasterećenja cijene rada, odnosno, smanjenja obaveze broja dana bolovanja na teret poslodavaca (sa 42 dana na 15).

  Tokom sastanka bilo je riječi i o važnosti pitanja cijene električne energije i konkurentnosti domaće privrede u kontekstu inflatornih kretanja i promijena na stanju tržišta susjednih zemalja i šire.

  Predsjednik i članovi Stranke za BiH sa velikim razumijevanjem su govorili o problemima u privredi, naglasili su važnost iznesenih stavova UPFBiH i dali podršku prijedlozima poslodavci posebno onima koji se odnose na smanjenje doprinosa, fiskalnih i parafiskalnih nameta, a sve u kontekstu smanjenja cijena rada, povećanja plaća radnika i zadržavanja mladih ali i drugih u Bosni i Hercegovini. Stranka za BiH sa velikim razumijevanjem promovirat će i aktivnosti vezano za pitanja obrazovanja s ciljem adekvatnijeg odgovora za potrebe tržišta rada. Naglasili su, također, važnost rada institucija Bosne i Hercegovine u smislu privrednih tema koje se rješavaju na ovom nivou vlasti (PDV, Zakon o javnim nabavkama, rad stranaca, uvoz i izvoz i dr.).

    Donacija u vrijednosti od 5.000 KM za školu skijanja Snješko

  “Sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH bio je veoma koristan i u pravo vrijeme kako bi se ključni i gorući problemi naše privrede što hitnije uvrstili na dnevni red novog saziva Parlamenta i Vlade” kazao je predsjednik Stranke za BiH Semira Efendića.

  Učesnici sastanka ocijenili su veoma korisnim održane konsultacije i dogovorili zajedničku saradnju na planu rješavanja predmetnih pitanja u što skorijem periodu.

  Objava Predstavnici UPFBiH i Stranke za BiH razgovarali o smanjenju doprinosa, zadržavanju radne snage i povećanju plaća zaposlenih u realnom sektoru pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU