Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Poznati biznismen kupio hotel Tuzla koji je uništen u kriminalnoj privatizaciji


  Poznati Biznismen Kupio Hotel Tuzla Koji Je Uništen U Kriminalnoj Privatizaciji

  Zgrada hotela Tuzla zvanično je prodata i to po cijeni od 16 miliona i 650 hiljada konvertibilnih maraka, potvrđeno je iz Općinskog suda u tom gradu.

  Pred Općinskim sudom u Tuzli održano ročište za prvu prodaju hotela Tuzla. Nakon zaključenja ročišta za najpovoljnijeg ponuđača proglašena je firma Dženex iz Tuzle, koja je ponudila iznos od 16 miliona i 650 hiljada KM.

  Kompanija se nalazi u vlasništvu poznatog tuzlanskog biznismena Dževada Sakića, koji je svoje poslovne aktivnosti počeo još prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

  “U izvršnom postupku tražitelja izvršenja PTK d.o.o. Tuzla i drugi, protiv izvršenika hotel Tuzla d.d. Tuzla, Općinski sud je objavio zaključak o prodaji nekretnine hotela Tuzla. Za učešće u javnom nadmetanju prijavilo se šest potencijalnih ponuđača. Početna cijena je bila 6.065.001 KM, što je polovina od procijenjene vrijednosti od 12.138.000 KM”, naveli su iz Općinskog suda u Tuzli.

  Pored zgrade površine od 4.270 kvadratnih metara na prodaji se našlo i zemljište od 15.754 kvadratna metra.

  Ovo je druga investicija kompanije Dženex, s obzirom na to da su nedavno kupili i hotel Lukavac po cijeni od milion i 200 hiljada maraka.

  Kada je riječ o hotelu Tuzla, za njega su vezane brojne peripetije, a neslavna privatizacija bacila ga je na koljena. Otvoren je 25. maja 1985. godine, a od centra Tuzle udaljen je nekoliko stotina metara.

  Otvaranje zgrade od 12 spratova, kapaciteta 223 sobe i sedam prostora za različite namjene, Tuzlaci iz vremena bivše Jugoslavije su dočekali s oduševljenjem, a hotel je odlično radio do 1998. godine. Kao i većinu objekata u državnom vlasništvu, brojni apsurdi bh. sistema uz neslavnu privatizaciju skoro da su ga u cijelosti ukopali.

  Sve je funkcionisalo kako treba do 1998. godine kada se pristupilo podizanju komercijalnog kredita u svrhu renoviranja određenih dijelova hotela. Ta 1998. godina je bila samo okidač za brojne probleme koji će nastati u narednom periodu.

  Došlo je do promjene dugogodišnjeg direktora, a uslijedile su i takozvane mala i velika privatizacija. Radnici su 2002. godine sa tadašnjim menadžmentom napravili takozvanu ortačku grupu i donijeli poslovnu odluku da kupe 67 posto kontrolnog paketa državnog kapitala, jer je preostali dio bio kupljen u “maloj privatizaciji”.

  Kao takvi su se obratili Agenciji za privatizaciju Tuzlanskog kantona i dobili ponudu da to bude milion i 750 hiljada KM uloga, kako bi pristupili ugovoru. Shodno tome, 118 radnika iz ortačke grupe, od njih ukupno 138, podiglo je komercijalne kredite u iznosu od 15 do 20 hiljada konvertibilnih maraka u Hypo banci. Od kantonalne Agencije za privatizaciju dobili su i obavezu investiranja 15 miliona KM uz rok izvršenja od tri godine.

  S obzirom na to da nisu mogli uložiti milione tragali su za strateškim partnerom koji se naposljetku i pojavio, a riječ je o slovenskom RAM-investu koji je pristupio ugovoru te se obavezao da će umjesto ortačke grupe izvršiti investiranje za godinu dana, po konceptu renoviranja koje je Agencija za privatizaciju propisala.

  Vlasnik RAM-investa na sebe je preuzeo i obavezu vraćanja kredita, što u konačnici nije ispoštovao. Umjesto toga, napustio je BiH i otišao u Sloveniju, a Općinski sud u Tuzli je po tužbama Hypo banke radnicima počeo slati odluke o pljenidbi njihove imovine.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU