Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Potpredsjednik VTK BiH: Promet IT industrije iznosi milijardu KM


  Potpredsjednik Vtk Bih: Promet It Industrije Iznosi Milijardu Km

  Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komisije Bosne i Hercegovine (VTK BiH) Ahmet Egrlić je izjavio da promet IT industrije u Bosni i Hercegovini iznosi milijardu KM. Istakao je da ova industrija samo u Sarajevu zapošljava 5.000 radnika.

  Kako su saopćili iz VTK BiH, Egrlić je u Sarajevu prisustvovao događaju “Digitalizacija, inovativna prilika za vaš posao”, a koji su organizovali Institut Verlab i VTK BiH, uz podršku Delegacije Evropske unije i Vlade Njemačke, kroz projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME”.

  Egrlić je izjavio da Komora želi podići svijest o potrebi digitalizacije proizvodnje i upravljanja u bh. kompanijama, zbog trenutno loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke, te da je digitalizacija jedna od pet smjernica djelovanja VTK BiH, koja se provodi u svim segmentima poslovanja.

  “Bosna i Hercegovina može ubrzati svoj ukupan razvoj zahvaljujući solidnoj bazi u vlastitoj IT industriji, čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni. Izazovi koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u procesu digitalizacije mogu se učinkovito riješiti samo zajedničkim pristupom koji uključuje sve relevantne zainteresovane strane – institucije, industrijska udruženja, akademsku zajednicu, pa sve do klastera i kompanija”, napomenuo je.

  Naglasio je važnost digitalizacije u rješavanju ekonomskih i društvenih izazova te da može utjecati na rast BDP-a. Ukazao da IT industrija u Bosni i Hercegovini kontinuirano raste.

  “Ona je pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije. Ovaj sektor se pokazao kao generator razvoja društva, ne samo u djelu koji olakšava poslovanje, nego i u smislu prihoda. Promet je milijardu KM na nivou Bosne i Hercegovine, a samo na području Sarajeva je više od 5.000 uposlenih i promet 700 miliona KM”, istakao je Egrlić.

  Šef kooperacija u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero je podsjetio da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i da je posebno važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU. Također je podsjetio da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi poboljšala poslovne rezultate i bila konkurentnija.

  Direktorica Instituta Verlab Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja.

  Spomenuti događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta, s fokusom na vještačku inteligenciju, saopćili su iz VTK BiH.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU