Poslovni susreti predstavnika prehrambene industrije BiH i Srbije 15. novembra

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) sa partnerima Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženjem Energis, organizuje poslovne B2B susrete u okviru projekta ENHANCE.

Cilj poslovnih B2B susreta predstavnika prehrambene industrije iz Srbije i BiH jeste da se podrže kompanije u pronalasku i širenju poslovne mreže, a bit će održani 15. novembra na Zlatiboru, kada će biti predstavljen i B2B vodič za mala i srednja preduzeća.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević rekao je Feni da je namjera okupiti što veći broj firmi kako bi zajednički pronašle nove poslovne mogućnosti u BiH i u Srbiji, ali i stvorile preduslove za zajednički nastup na trećim tržištima.

– BiH i Srbija imaju mnoštvo kvalitetnih prehrambenih proizvoda koji su svoje mjesto našli na policama trgovina u EU, ali i šire. Svjedoci smo velikih izazova sa kojima se svijet suočava, a ekonomski analitičari navode da može doći do nestašice hrane, što nas dodatno obavezuje da razvijamo domaću privredu – dodao je Mališević.

Naveo je da postoji debalans kada je riječ o trgovinskoj razmjeni prehrambenih proizvoda između BiH i Srbije, te da postoji značajan prostor za unapređenje i razvoj domaće prehrambene industrije.

Mališević je dodao da smo proizvoda životinjskog porijekla (meso, ribe i mlijeko) za devet mjeseci ove godine iz Srbije uvezli u vrijednosti 81,5 miliona KM, a izvezli 54,6 miliona KM. Što se tiče voća i povrća i njihovih proizvoda, uvezli smo u vrijednosti 58 miliona KM, a u Srbiju izvezli 25,4 miliona KM.

Žitarica, zrnevlja, bilja, te proizvoda mlinske industrije smo iz Srbije uvezli u vrijednosti 309 miliona KM, a izvezli svega 18,5 miliona KM. Masnoće, kakao, njihovi proizvodi i drugi proizvodi za ishranu, uvezeno je u BiH iz Srbije 210 miliona KM, a izvezeno 28 miliona KM. Za devet mjeseci ove godine šećera i proizvoda od šećera je iz Srbije uvezeno 14,4 miliona KM, a izvezeno 506 hiljada KM.

PKFBiH je uputila poziv na B2B sastanke za mala i srednja preduzeća iz oblasti prehrambene industrije, a besplatna registracija za učešće na tom poslovnom događaju je na linku:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKW44WDBJBkY3v9NmFOOv8ZFoS0yxszFc0dsrkLoPSuuG7JQ/viewform.

Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija.

(fena)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU