Grad Mostar i VTK BiH udružuju snage na razvoju Vinske ceste Hercegovine

„Vinska cesta Hercegovine nije samo put koji povezuje vinarije; ona je simbol naše kulturne i povijesne baštine, odraz tradicije koja se prenosi generacijama. Kroz ovu inicijativu, Mostar se još više afirmira kao ključna destinacija za ljubitelje vina i kulture, pružajući posjetiteljima iz cijelog svijeta priliku da dožive autentičnost i gostoprimstvo naše regije, “ izjavio je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.
Uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), Vinska cesta Hercegovine ostvarila je niz istaknutih uspjeha na međunarodnom nivou , uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina. Vrhunac priznanja Vinskoj cesti Hercegovini jeste proglašenje Mostara „Europskim gradom vina Dinoisio 2024“ od strane Europske mreže vinskih gradova- RECEVIN.

„Zajedničkim naporima s VTK BiH, usmjerit ćemo se na daljnji razvoj i promociju Vinske ceste, ne samo kao turističke atrakcije, već i kao važnog ekonomskog stimulatora koji će podržati naše lokalne vinare, poljoprivrednike i turističke poduzetnike. Ovo je prilika da pokažemo svijetu bogatstvo naših vina, gastronomije i jedinstvenog načina života“, izjavio je predsjednik VTK/STK BiH, dr. Sc. Vjekoslav Vuković.

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, koja je karakteristična po mediteranskoj klimi i veoma zahtjevnom, ali vinogradarski zahvalnom terenu kraških vapnenaca. Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, vinari Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, te mnoge druge međunarodne vinske sorte.

Objava Grad Mostar i VTK BiH udružuju snage na razvoju Vinske ceste Hercegovine pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU