back to top

Poslodavci u problemu: Posla ima, ali nema radnika

Masovan odlazak građana Bosne i Hercegovine u inozemstvo već odavno nije vijest.

Tek usputno objava postotaka i po koja životna priča. O razlozima je tek suvislo govoriti. Ima ih mnogo. Sjećate se, pojedinim poslodavcima je izgovor često bio: “Ima ko će raditi.” Sada je i to pitanje. Radna snaga je u deficitu, posla ima, ali nema ko raditi. Za glavu se sada hvataju svi. Šta je rješenje i ima li ga uopće?

Zavarivači, bravari, moleri, keramičari i brojna druga zanimanja postaju sve traženija u zemljama Zapadne Evrope. Dovoljan razlog da i iz ove branše sve veći broj bh. građana odlazi u potrazi za poslom. Primjera radi, u Tuzlanskom kantonu poslodavcima je sve teže naći dobrog zanatliju. Teško je i mlade motivirati da ostanu i rade.

„Dosta učenika po završetku srednje škole napusti državu i zaposlenje traži u inozemstvu“, kaže za FTV Jasmin Mrkaljević, nastavnik u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi Tuzla. Da je zaista tako, pokazuju i oglasi za posao koji se često ponavljaju, jer se na njih ne prijavi niko ili se prijavi mali broj kandidata, koji također odustanu od posla ako nisu zadovoljni uslovima rada.

Poslodavci, s druge strane, često ne mogu dati više od prosjeka plaće.

„Novim generacijama treba puno vremena da bi stasali u kvalificiranu radnu snagu, pored diplome koju dobiju po završetku obrazovanja. To je samo polazna osnova, a radno iskustvo i znanje se treba tek postići. Nažalost, događalo nam se i da na poziv da trebamo zaposliti deset novih zaposlenika ne dobijemo deset kandidata“, ističe Nedim Mujkić, direktor tvrtke za proizvodnju, usluge, trgovinu i zastupanje.

„U posljednje vrijeme je čest slučaj da se u ‘jakim’ tvrtkama koje zapošljavaju deficitaran kadar po raspisivanju konkursa niko ne prijavi. Dosta kvalitetnih i već obučenih majstora i učenika koji izađu iz procesa obrazovanja zaposlenje traže vani“, dodaje Mrkaljević.

Radno iskustvo je jedan od primarnih uslova za poslodavce, što mladi bez iskustva ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, kažu u Službi za zapošljavanje TK odakle ukazuju koja su to najtraženija zanimanja.

„Građevinski radnici su jedna od najtraženijih zanimanja – od tehničara i osoba s visokom školom pa do zidara, tesara, limara, metalske struke, zavarivača“, navodi Amela Makul iz PR Službe za zapošljavanje TK-a.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku broj stanovnika u TK iz godine u godinu sve je manji. Ako gledamo starosnu strukturu u ovoj županiji, povećava se broj starijih osoba od pet godina pa se s obzirom na trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine postavlja pitanje: Hoće li poslodavci biti prinuđeni zapošljavati penzionere?

(Večernji)

biznis.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU