back to top

Otkazuju se komercijalni letovi sa četiri aerodroma u BiH


Otkazuju Se Komercijalni Letovi Sa Četiri Aerodroma U Bih

Kompanija “Wizz Air”, koja je do sada imala najviše linija, nakon što je nedavno dodala “Han Airport” u Njemačkoj na svoju listu ukinutih destinacija, sada obustavlja letove između Abu Dabija i Sarajeva. Smanjenje broja letova sa domaćih aerodroma, koji ni do sada nije bio na zadovoljavajućem nivou, poručuju upućeni, odraziće se i na ekonomiju, ali i na turizam.

Alarmantna je situacija u oblasti međunarodnog aerotransporta na četiri međunarodna aerodroma u našoj zemlji, slažu se ekonomisti, političari, građani. U vrijeme kada se u nekim zemljama kupuju karte za put u orbitu spejs-šatlovima, kod nas se ukidaju komercijalni avio-letovi.

O ovom problemu povela se rasprava i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojim se uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu takse od tri marke po putniku na aerodromima u BiH.

Došlo je prvenstveno do otkazivanja ugovora, odnosno letova, prvenstveno od kompanije Ryanair, potom od kompanije Wizz Air, možemo slobodno reći iznenada i nenajavljeno. Da li u suštini samo ova taksa u iznosu od tri km po prevezenom putniku predstavlja teret za rad i opstanak rada niskobudžetnih aviokompanija ili se tu javljaju još neki razlozi”, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nihad Omerović.

“Najmanje šest mjeseci je potrebno da bismo uspostavili novu avio liniju. Ako imamo godinu dana, a od toga će proći, znamo mi kako i na koji način to sve funkcioniše. Šest mjeseci uspostave tih sistema, bojim se da nećemo dobiti garanciju koju hoće niskobudžetne kompanije“, kazao je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

“Naredni cilj bi bio da u narednih 12. mjeseci se vidi ako propisi dopuštaju da ne bude nikako naknade, da je ne bude nikako, ili da bude minimalno onoliko kolika mora biti”, istakao je predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Imamović.

“Odluke korporacija poput Wizz Aira su taktičke i mogu se promijeniti u narednih godinu do dvije”, poručuje ministar komunikacija i prometa BiH, objasnio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

“Ono što mi moramo sada uraditi, je postaviti paramtre tako u našoj infrastrukturi za zračni saobraćaj da okrenemo trend odlaska kompanija i da povećamo broj putnika na svim aerodromima u BiH”, otkrio je.

Da ne možemo pratiti evropske standarde u avijaciji potvrđuju i u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH. Sa sarajevskog međunarodnog aerodroma uvjeravaju da nije smanjen broj putnika.

Poručuju da su uspjeli amortizovati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da su ostali bez bazne kompanije.

“To su koorporacijske odluke na koje ne možemo uticati, ili skoro nikako. Ali isto tako je istina da je i ove godine bez obzira što nema Wizz Aira, na sarajevskom aerodromu skoro da smo dostigli 2022.”, rekao je izvršni direktor za saobraćaj Aerodroma Sarajevo Elvedin Begić.

Jednostavno, zaostajemo kako u svemu tako i u avijaciji, što kod propisa tako i kod operativno tehničkih uslova. Aerodromi moraju shvatiti da nisu jedini subjekti. Mnogo toga još ima što zavisi od nas, ali tu smo da razgovaramo.

Želimo istaći da smo uz velike napore uspjeli amortizovati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da smo ostali bez bazne kompanije”, naveo je direktor BHDCA Čedomir Šušnjar.

Aviosaobraćaj u BiH svakako nije optimalan. Dodatno smanjenje broja komercijalnih letova unazađuje ekonomiju i turizam. Bez direktnih letova za ostale prijestolnice gubimo konkurentnost i među gradovima regije. Wizz Air koja je do sada imala najviše linija obustavlja i let na relaciji Abu Dhabi – Sarajevo. Za koji, bar za sada, kartu možete kupiti do 28. oktobra, prenosi BHRT.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU