Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Obradović:U FBiH počinju aktivnosti za realizaciju projekta masovne procjene vrijednosti nekretnina

  U sektoru zemljišne administracije u Federaciji BiH izvršit će se sistemsko prikupljanje podataka o nekretninama, što je preduvjet za realizaciju Projekta određivanja vrijednosti nekretnina, čiji je glavni cilj uvođenje integralnog sistema utvrđivanja vrijednosti nekretnina za Federaciju BiH.

  Takvi sistemi povećavaju sigurnost na tržištu nekretnina i osiguravaju uvjete za ekonomski rast.

  Zato je na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije podržala inicijativu da s kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju ovog projekata Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Očekuje se i tehnička donatorska potpora relizaciji projekta od strane Vlade Kraljevine Švedske, čija iskustva se već koriste u pripremi projekta.

  – S Obzirom da reforma sektora zemljišne administracije generalno, u bilo kojoj državi i sustavu, predstavlja jedan od najdugotrajnijih procesa, to se i Projekt određivanja vrijednosti nekretnina predlaže kao višegodišnja aktivnost i predstavlja kontinuitet uspješno provedenih i započetih aktivnosti sistematske registracije nekretnina – rekao je za Fenu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

  Projektom će se prikupiti podaci o svim nekretninama, koje su upisane u zvanične registre ali i ostalim nekretninama koje nisu dio službene katastarske ili zemljišno – knjižne evidencije koji će služiti i u svrhu smanjenja sivog tržišta nekretnina.

  – Projekt je dio strateškog pristupa reformi sektora zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, te je velika prilika za nadležne institucije u BiH da pruže tržišnim akterima i vlasnicima nekretnina relevantne i pouzdane informacije o vrijednosti nekretnina zasnovanih na tržištu nekretnina – naglašava Obradović.

    Izvršna direktorica United Group Viktorija Boklag izjavila je da budućnost leži u personalizaciji TV platformi, što je ta kompanija uvela za svoje korisnike tokom pandemije.

  Navodi i to da će se investitorima i ostalim akterima na tržištu nekretnina omogućiti da donesu pravilne odluke u vezi investicije te sigurnost samih investicija. Poticat će se, kako kaže, mala i srednja poduzeća koja koriste nekretnine kao zalog, odnosno poboljšati će učinkovitost poslovanja.

  Informacije i podaci o vrijednosti nekretnina služit će prilikom kreiranja politika kao i kod planiranja upotrebe zemljišta i prostora, te u druge javne svrhe vezane za upravljanje resursima.

  – Za Federaciju BiH se može smatrati da je prošla kroz prvu fazu izgradnje institucija i kapaciteta te uspostavu temeljnih registara, sustava i usluga potrebnih za održavanje i ažuriranje evidencije nekretnina. Prateći najbolju praksu u većem broju zemalja EU a posebno u Kraljevini Švedskoj , Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove realizirala je aktivnosti na formiranju javnog i transparentnog Registra kupoprodajnih cijena u cilju osiguranja transparentnosti i stabilnosti tržišta nekretnina i olakšanja investicija – kazao je Obradović.

  Kao rezultat izvrsne suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinske – poslove, Porezne uprave Federacije BiH i jedinica lokalne samouprave (JLS) od 2017. godine je uspostavljen Registar cijena nekretnina Federacije BiH (RCN) koji putem izrađenog informacijskog sistema prikuplja informacije o izvršenim prometima nekretnina iz kupoprodajnih ugovora i kao takav predstavlja vjerodostojnu evidenciju tržišta nekretnina u Federaciji BiH.

  – U Federaciji se trenutno prema važećim zakonskim propisima vrši naplata poreza na promet nekretnina, gdje se za poreznu osnovicu koristi prometna vrijednost nekretnina a koju utvrđuje komisija imenovana od strane jedinice lokalne samouprave. U EU su trenutno trendovi da se za određivanje porezne osnove ne vrši pojedinačna procjena, kako je to skup proces za javnu upravu (PU FBiH i JLS) – istakao je Obradović.

    Rast cijena hrane nastavljen i u junu: Poskupjeli brašno, mlijeko, šećer

  Realizacijom predloženih projektnih aktivnosti i propisivanjem korištenja vrijednosti nekretnine, osiguralo bi se pravedno, efikasno i efektivno postupanje prema građanima i drugim poreznim obveznicima.

  Projekt određivanja vrijednosti nekretnina je na listi kandidiranih projekata u Programu javnih investicija Federacije BiH za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

  – Pri razradi Projekta određivanja vrijednosti nekretnina vodilo se računa u prvom redu o smjernicama Evropske unije kada je u pitanju razvoj sektora zemljišne administracije i procjene vrijednosti nekretnina. Projekt će doprinijeti ispunjavanju uvjeta danih direktivama EU kao što su Direktiva 2014/17/ЕU Europskog Parlamenta i Vijeća koja će odnosi na kredite i hipoteke te mogućnosti računanja indeksa cijena nekretnina, zatim Direktive Basel I , II i III o upravljanju kreditnim rizicima. Održivo i transparentno tržište i korištenje nekretnina u skladu sa EU standardima dovode do bržeg ekonomskog razvoja i povećanja investicija – dodao je Obradović u razgovoru za Fenu.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU