Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nove prilike za naše radnike: Bh. firmama 2.000 dozvola za poslove u Njemačkoj

  Nove Prilike Za Naše Radnike: Bh. Firmama 2.000 Dozvola Za Poslove U Njemačkoj

  Spoljnotrgovinska komora BiH raspisala je javni konkurs za dodjelu detašmana, odnosno dozvola preduzećima iz BiH za izvođenje radova u Njemačkoj u 2022/2023, a najviše dozvola dobiće firme koje se bave građevinskim poslovima.

  U konkursu, koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, navodi se da će preduzećima iz BiH biti dodijeljeno 2.000 dozvola za radove, a po opštoj podjeli na kontingente i potkontingente.

  Rudarstvo

  – Ukupan kontingent od 2.000 dozvola mjesečno raspodjeljuje se po djelatnostima i to 790 dozvola/mjesečno za oblast građevinarstva, 470 za oblast izolaterstva, 740 za oblast ostalih djelatnosti (montažerstvo, rudarstvo i druge djelatnosti, u skladu sa međudržavnim sporazumom), stoji u objavi Spoljnotrgovinske komore BiH.

  Detašmanska godina počinje od oktobra, a ovo je jedan od najznačajnijih međudržavnih projekata, kaže Jašarspahić

  Kada je u pitanju raspodjela, FBiH će biti dodijeljeno 1.059 dozvola, Republici Srpskoj 529, dok se 412 dozvola odnosi na posebni kontingent.

  – Kvota od 412 dozvola mjesečno raspodjeljuje se u omjeru 2/3 za preduzeća iz FBiH i 1/3 za preduzeća iz RS-a, a koja imaju većinski kapital pravnih i fizičkih lica iz Republike Slovenije, a u nedostatku takvih preduzeća, i ostala preduzeća iz BiH, navodi se u javnom pozivu STKBiH.

  Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, pojašnjava da detašmanska godina počinje od oktobra, a da je ovo jedan od najznačajnijih međudržavnih projekata koje ima BiH.

  – To praktično znači da 2.000 ljudi svakodnevno, ukoliko bi se ispunio kapacitet, može biti angažovano na njemačkim gradilištima, uključujući i ovaj slovenski kontingent, koji je također za tržište Njemačke, kaže Jašarspahić.

    United Grupa imenovala Panaiotisa Georgiopoulosa za izvršnog direktora kompanije Forthnet

  Ističe da je kompletan projekat osmišljen i da otvori prostor za dovođenje novih firmi.

  Iz Privredne komore RS-a navode da je broj detašmana koje će Republika Srpska dobiti, uključujući slovenski kontingent, 666.

  Privredna društva

  Ističu da podaci za 2021/2022. detašmansku godinu još nisu dostupni, ali da je u 2020/2021. dozvolu za radove dobilo 31 privredno društvo, dok je po pitanju posebnog slovenskog kontingenta dozvola izdata za 11 privrednih društava.

  – Detaširana privredna društva iz Republike Srpske ostvarila su prihod u 2020/2021. detašmanskoj godini preko 29.027.764 eura, dok je prihod u BiH preko 70.000.000 eura. Ukupan broj zaposlenih u detaširanim privrednim društvima iz RS-a je 2.149 radnika, kazali su iz Privredne komore RS-a.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU