back to top

Njemačka u recesiji, sve sumornije prognoze za cijelu Europu, a ‘trojka’ se na to ne obazire i nastavlja s populizmom

Piše: Dragan Bradvica

Njemačka je ušla u recesiju. Vijest koja je u četvrtak punila medijske sadržaje diljem Europe i svijeta, pa tako i one u Bosni i Hercegovini.

Konkretnije – njemački bruto domaći proizvod opao je za 0,3 posto u prvom kvartalu godine nakon pada od 0,5 posto u četvrtom kvartalu 2022. Definicija recesije kaže da ona nastupa ako država ima smanjenje BDP-a u dva uzastopna kvartala.

Ekonomski stručnjaci, bankari pa i dio političara upozoravaju kako će stvari biti i gore jer će pad kupovne moći, slabije narudžbe u industrijskom sektoru, rastuće kamatne stope, kao i usporavanje inozemnog gospodarskog rasta u zemljama uključujući SAD, vjerojatno dovesti do slabije gospodarske aktivnosti Njemačke u nadolazećim mjesecima.

Vjerojatno nema onoga tko ne zna da je upravo Njemačka ekonomska lokomotiva Europske unije, samim time i cijele Europe, i ne čudi velika zabrinutost diljem kontinenta. Prve na udaru bi mogle biti susjedne zemlje u središnjoj Europi, istočnoj Francuskoj i dijelovima Italije. Već se može čuti kako će rast u EU biti niži od ranijih projekcija u kojima je svakako bio mali.

Kako se za sve priprema BiH? Milorad Dodik paradira po Moskvi i priča istu onu priču koja mu je na repertoaru dvadesetak godina, Dragan Čović također gotovo isključivo o legitimnom predstavljanju iako trenutno se u državi, entitetu i dijelu županija ne može niti vremenska prognoza izglasati ukoliko on to ne želi, a ‘trojka’ koja je najavljivala med i mlijeko, ekonomski bum pa čak i masovni povratak ljudi u BiH sve bavi isključivo svojim foteljama, podmetanjima prema SDA, DF, NES i SBiH ili jednostavnije kazao – praznim frazama i populizmom.

Loši pokazatelji

Dnevni list skoro svakodnevno već jako dugo upozorava kako naša zemlja klizi u još veće ekonomske probleme od onih u kojima već jesmo.

Ne zaboravimo kako su gospodarstvenici iz naše zemlje već krajem 2022. godine upozoravali kako im se otkazuju narudžbe iz inozemstva, najviše iz Njemačke. ‘Trojku’ to nije previše zanimalo.

Udruženje poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH još krajem prošle godine tražili su žurno usvajanje seta zakona koji bi poslodavcima i radnicima omogućio opstanak na domaćem tržištu ali niti na to se ‘trojka’ nije obazirala.

Ne zanima ih previše niti to što su statistički pokazatelji loši. Tako smo na dan 31. siječnja 2023. u BiH imali 356.072 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je veći za 1.749 osoba.

Razina cijena u travnju 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 7,9 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 12,8 posto, što zorno pokazuju kako inflacija pada ali je itekako i dalje prisutna. Industrijska proizvodnja u BiH pada iz mjeseca u mjesec već dulje razdoblje. 

Tako ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u travnju 2023. u usporedbi sa ožujkom 2023. bilježi pad za 3,3 posto. U travnju 2023. u usporedbi sa travnjem 2022. industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad za 9,1 posto.

U razdoblju siječanj-travanj 2023. izvoz je iznosio pet milijardi 799 milijuna maraka, što je za 1,8 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi 795 milijuna maraka, što je za 1,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Demagogija

Ovo je samo dio podataka koji već sedam, osam mjeseci jasno daju do znanja kako nam se sprema vrlo izazovno ekonomsko razdoblje. Međutim, prvo beskompromisna borba za fotelje, a sada za očuvanje istih ‘trojci’ je sve na što se obaziru.

U svemu tome je izuzetno mnogo populizma, demagogije pa čak i ‘golih’ laži od kojih koristi mogu imati samo oni, a narodi i žitelji ove zemlje samo još sumorniju stvarnost.

The post Njemačka u recesiji, sve sumornije prognoze za cijelu Europu, a ‘trojka’ se na to ne obazire i nastavlja s populizmom appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU