Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Hoće li 3000 radnika ArcelorMitalla u Zenici ostati bez posla?


  Hoće Li 3000 Radnika Arcelormitalla U Zenici Ostati Bez Posla?

  U sjeni svakodnevnih političkih previranja, prilično nezapaženo prolaze problemi građana, ali i oni koji za posljedicu mogu imati značajan udar na domaću ekonomiju.

  Jedan od takvih problema prisutan je u kompaniji ArcelorMittal Zenica, gdje je integralna proizvodnja prekinuta i izvjestan je generalni štrajk koji će direktno prouzrokovati probleme i u funkcionisanju kompanije ArcelorMittal Prijedor, te indirektno u Željeznicama Republike Srpske i Federacije BiH, kojima je ArcelorMittal najznačajniji partner.

  Generalni štrajk radnika kompanije ArcelorMittal Zenica na snagu stupa od narednog ponedjeljka. Sindikat je proveo sve zakonom predviđene aktivnosti za početak štrajka, a kako je potvrđeno za BHRT ni posljednja runda pregovora Sindikata i menadžmenta ArcelorMittala nije rezultirala dogovorom.

  – Situacija nije nimalo ružičasta, čak smo mi u jednom momentu dobili informaciju od direktora da postoji mogućnost i povlačenja ArcelorMittala iz Bosne i Hercegovine, konkretno iz Zenice, ja i dalje mislim da je to prepad nas i naših radnika, to nije prvi put da se spominje, kaže Rašid Fetić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica.

  – Oni će biti u Bosni i Hercegovini dok bude interesa i apsolutno nema nikakve veze sa radnicima, sindikatom i nema veze sa generalnim štrajkom, dodaje Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

  Negativne posljedice

  Generalni štrajk i prekid proizvodnje u zeničkom ArcelorMittalu može prouzrokovati brojne negativne posljedice za bh. ekonomiju.

  Dešavanja u fabrici u Zenici već su se negativno odrazila na prijedorski ArcelorMittal gdje je proizvodnja rude obustavljena, a 780 radnika u neizvjesnosti čeka zvaničan stav i upute kompanije.

  – Mi smo morali donijeti neka ad hoc rješenja da obustavimo proizvodnju željezne rude. Obustavili smo i radove na kopu u Ljubiji, gore u Omarskoj smo sa današnjim radom izvukli strojeve iz kopa, radimo konzervaciju strojeva, kaže Dario Antonić. predsjednik Sindikata “ArcelorMittal” Prijedor

  Osim 3.000 radnika ArcelorMittala u Zenici i Prijedoru, probleme u radu jednog najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, indirektno će osjetiti i Željeznice Republike Srpske koje su već obaviještene o prekidu transporta rude iz Prijedora u Zenicu.

  Tvrdnje iz ArcelorMittala

  Iz kompanije ArcelorMittal potvrdili su da je došlo do prekida integralne proizvodnje čelika u Zenici.

  – Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika. Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine smo privremeno obustavili rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima, saopćeno je iz Kompanije.

  Iz ArcelorMittala su saopćili i to da je niz faktora na međunarodnom tržištu čelika utjecao na donošenje odluke o prekidu proizvodnje.

  Iz Kompanije nije saopćeno ono najvažnije, a to je procjena do kada će proizvodnja čelika u Zenici biti u prekidu.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU