back to top

Hoće li 3000 radnika ArcelorMitalla u Zenici ostati bez posla?


Hoće Li 3000 Radnika Arcelormitalla U Zenici Ostati Bez Posla?

U sjeni svakodnevnih političkih previranja, prilično nezapaženo prolaze problemi građana, ali i oni koji za posljedicu mogu imati značajan udar na domaću ekonomiju.

Jedan od takvih problema prisutan je u kompaniji ArcelorMittal Zenica, gdje je integralna proizvodnja prekinuta i izvjestan je generalni štrajk koji će direktno prouzrokovati probleme i u funkcionisanju kompanije ArcelorMittal Prijedor, te indirektno u Željeznicama Republike Srpske i Federacije BiH, kojima je ArcelorMittal najznačajniji partner.

Generalni štrajk radnika kompanije ArcelorMittal Zenica na snagu stupa od narednog ponedjeljka. Sindikat je proveo sve zakonom predviđene aktivnosti za početak štrajka, a kako je potvrđeno za BHRT ni posljednja runda pregovora Sindikata i menadžmenta ArcelorMittala nije rezultirala dogovorom.

– Situacija nije nimalo ružičasta, čak smo mi u jednom momentu dobili informaciju od direktora da postoji mogućnost i povlačenja ArcelorMittala iz Bosne i Hercegovine, konkretno iz Zenice, ja i dalje mislim da je to prepad nas i naših radnika, to nije prvi put da se spominje, kaže Rašid Fetić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica.

– Oni će biti u Bosni i Hercegovini dok bude interesa i apsolutno nema nikakve veze sa radnicima, sindikatom i nema veze sa generalnim štrajkom, dodaje Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Negativne posljedice

Generalni štrajk i prekid proizvodnje u zeničkom ArcelorMittalu može prouzrokovati brojne negativne posljedice za bh. ekonomiju.

Dešavanja u fabrici u Zenici već su se negativno odrazila na prijedorski ArcelorMittal gdje je proizvodnja rude obustavljena, a 780 radnika u neizvjesnosti čeka zvaničan stav i upute kompanije.

– Mi smo morali donijeti neka ad hoc rješenja da obustavimo proizvodnju željezne rude. Obustavili smo i radove na kopu u Ljubiji, gore u Omarskoj smo sa današnjim radom izvukli strojeve iz kopa, radimo konzervaciju strojeva, kaže Dario Antonić. predsjednik Sindikata “ArcelorMittal” Prijedor

Osim 3.000 radnika ArcelorMittala u Zenici i Prijedoru, probleme u radu jednog najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, indirektno će osjetiti i Željeznice Republike Srpske koje su već obaviještene o prekidu transporta rude iz Prijedora u Zenicu.

Tvrdnje iz ArcelorMittala

Iz kompanije ArcelorMittal potvrdili su da je došlo do prekida integralne proizvodnje čelika u Zenici.

– Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika. Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine smo privremeno obustavili rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima, saopćeno je iz Kompanije.

Iz ArcelorMittala su saopćili i to da je niz faktora na međunarodnom tržištu čelika utjecao na donošenje odluke o prekidu proizvodnje.

Iz Kompanije nije saopćeno ono najvažnije, a to je procjena do kada će proizvodnja čelika u Zenici biti u prekidu.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU