Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Naučnici iz BiH konstruisali prvi dron domaće proizvodnje: Ovo je priča o timu od 11 ljudi


  Naučnici Iz Bih Konstruisali Prvi Dron Domaće Proizvodnje: Ovo Je Priča O Timu Od 11 Ljudi

  Krajem septembra, u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Centar za napredne tehnologije održao je svoju prvu prezentaciju, kao krunu dosadašnjeg rada, na kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti.

  Da je Bosna i Hercegovina i dalje mjesto koje daje odlične plodove u oblasti inžinjerstva, mašinstva i elektrotehnike, ali i medicine, svjedok je upravo JU Centar za napredne tehnologije (CNT) sa sjedištem u Sarajevu.

  Osnovan krajem 2018. godine, relativno mlad, CNT se susreo s pandemijom koronavirusa tako da su neki projekti prolongirani. Ipak, za svega četiri godine, CNT je uspio da ide u korak sa svjetskim i naučno-tehnološkim trendovima. O tome, ali i budućim planovima, razgovarali smo sa direktorom CNT-a Ensarom Mulaosmanovićem.

  “CNT je javna ustanova koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede KS, osnovana 2018. godine. Što se tiče samog centra, u nekom prvom periodu nije bilo znatnih aktivnosti, potom je zavladala pandemija i to je bio jako ‘nestabilan’ period, tako da, u suštini svi projekti i planovi nisu mogli biti realizovani”, priča nam Mulaosmanović.

  Ensar Mulaosmanović, Direktor Cnt-A
  Ensar Mulaosmanović, direktor CNT-a

  Počešvi od 2021. godine, CNT je uspio realizovati ono što je planirano. Međutim, kako kaže Mulaosmanović, i dalje su pristuni neki problemi, doduše, tehničke prirode. Ipak, pored svega toga, uspjela se realizovati prezentacija koja je dosta dobro propraćena.

  CNT je ustvari osmišljen kao “outsourcing” za industriju u BiH, kako namjensku, tako i civilnu; prvo na nivou Kantona Sarajevo, ali i šire.

    Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

  Trenutno je u CNT-u zaposleno 11 ljudi, sa oko 20 do 30 vanjskih saradnika. Međutim, u planu je i širenje ljudskih kapaciteta kako bi se poslovanje i realizovanje projekata podiglo na jedan veći nivo.

  Što se tiče vanjskih saradnika, CNT je u kontaktu sa ljudima iz svih naučnig sfera – matematike, elektrotehnike, mašinstva, pa i medicine.

  Svi oni, zajedno sa dobro osmišljenom i implementiranom mrežom dobavljača, uspjeli su realizovati konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, a goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju će biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, kao i istraživanja u vezi sa litijum-jonskom baterijom sa grafenskom a ne grafitnom katodom. Među projektima je i konstrukcija Red Dot nišana, te laserskog daljinomjera i drugih koji će svoju primjenu naći u namjenskoj industriji.

  Dron Sa Više Pogona
  Dron sa više pogona

  Sa ovom prezentacijom, CNT nema namjeru stati u realizovanju svojih prjekata. Prvi koraci su širenje ljudskih kapaciteta, nova oprema te sopstvena laboratorija.

  “Za narednu godinu, planiramo nabaviti sopstvenu laboratoriju. Za sad koristimo one na Prirodno-matematičkom fakultetu, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu u čijim se prostorijama i nalazimo. Također, kako bi sve to funkcionisalo, potrebno je proširiti ljudske kapacitete i mrežu dobavljača”, kaže Mulaosmanović.

  Za kraj, Mulaosmanović dodaje da je jedan od ciljeva CNT-a da kompletan rad usklade sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, a sve kako bi postali mjesto certifikacije drugih institucija.

    Mlijeka sve manje, a cijene sve više: Proizvođači smatraju da je za opstanak neophodno povećati otkupnu cijenu

  KLIX/PRESS


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU