Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nakon dugo godina, 170 zeničkih rudara ispraćeno u penziju bez dugovanja


  Nakon Dugo Godina, 170 Zeničkih Rudara Ispraćeno U Penziju Bez Dugovanja

  Dvadesetprvog decembra rudari se prisjete stradalih komorata, ali i u zasluženu penziju isprate kolege s kojima su zarađivali rudarski hljeb u revirima i po nekoliko kilometara ispod zemlje. Zeničko-dobojski kanton jedan je od najvećih rudarskih bazena u Bosni i Hercegovini.

  Oko 170 rudara ugljenokopa u Zenici i Kaknju ovogodišnji Dan rudara pamtit će po odlasku u više nego zasluženu penziju. Za razliku od prethodnih godina, kada su pojedini rudnici kasnili s uplatom doprinosa, sada je situacija znatno bolja. Onima koji ostaju da rade isplaćena je i simbolična rudarska naknada, a najavljena povećanja satnice daje nadu za poboljšanje materijalnog statusa.

  Punih 30 godina teškog rada na pogonu Stare jame Rudnika Mrkog uglja Zenica je iza Eseta Omerdića, koji je Dan rudara dočekao u zasluženoj penziji.

  “Dijete sam rudara, odrastao sam na rudarskom hljebu, svoju djecu sam njime othranio. Preporučio bih taj posao, težak je to hljeb, ali kad je sudbina takva onda se čovjek pomiri s tim”, priča on.

  Na teške uslove i nedaće koje ih prate, svakog 21. decembra barem nakratko zaborave na to i požele još jedno sretno svojim komoratima koji završavaju radni vijek. Samo ove godine, 56 zeničkih rudara ispunilo je uslove, ali je njih 54 ispraćeno u penziju.

  “Od tih 56 dvojica, nažalost, nisu dočekala penziju, preminula su, a na tom su spisku. Teško je, rudarima ono što rade ne može se nikad vratiti”, istakao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

    Ministar Bevanda s Misijom MMF-a o ekonomiji i usvajanju proračuna BiH

  “Ti su ljudi dosta zanemareni. Obavljaju težak i opasan posao, a dosta su zaboravljeni”, kaže Omerdić.

  Teška finansijska situacija, opterećenje zeničkog rudnika višemilionskim dugovanjima proteklih godina je uslovljavalo situaciju da se rudari sa statusom „penzionera na čekanju“ po nekoliko mjeseci nadaju uplati doprinosa da bi mogli koristiti ostvareno pravo na penziju po godinama staža. No ove godine situacija je znatno bolja.

  “Naporom Sindikata obezbijedili smo da više naši rudari ne štrajkuju”, dodaje Avdić.

  “Za sve rudare su obezbijeđena sredstva za uplatu doprinosa i otpremnina tako da oni odlaze u penziju bez ikakvih problem. Neki su već u penziji, a neki će sa 31.12., ali su svima osigurana sredstva”, naglašava direktor ZD RMU Zenica Mensur Hukić.

  Teških uslova rada nisu pošteđeni ni kakanjski rudari, koji se prisjećaju svojih komorata, istovremeno ispraćajući 114 dojučerašnjih kolega u penziju.

  “Naša je obaveza da poštujemo tradiciju i trenutke koji su poprilično neizvjesni i teški za rudare, ali rudari su prevazišli i jaču problematiku i veće probleme kroz historiju, ali prevazićemo i ovo”, ističe Sead Imamović, direktor ZD RMU Kakanj.

  Povećanje osnove plaće u rudnicima u maju ove godine od 230 maraka dodatno je popravilo materijalni status rudara, dok će po novom kolektivnom ugovoru, koji stupa na snagu 1. januara naredne godine, satnica biti povećana na tri marke.


  pressmediabih.com

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU