back to top

Najviše radnika u BiH dolazi iz Srbije i Turske

Piše: Dragan Bradvica

Masovno iseljavanje iz Bosne i Hercegovine kao i višegodišnji negativni prirodni priraštaj već uzimaju danak u našoj zemlji.

Iako egzaktnih podataka nema procjene o tome koliko BiH uopće ima stanovnika kreću se od 2,5 milijuna do najviše 2,8 milijuna stanovnika. Dakle, radi se o ogromnom padu od popisa iz 2013. godine, a svima je jasno kako se negativni trendovi neće tako lako zaustaviti u nekom kratkoročnom razdoblju.

Očekivano, već se sve to neko razdoblje osjeća i na tržištu rada kojem konstanto nedostaje kvalificirana radna snaga. Tim više što naš obrazovni sustav niti izbliza nije prilagođen potrebama tržišta.

Odlasci radnika

Podatke oko odlaska i dolaska radnika u BiH objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

– U dosadašnjem tijeku realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana BiH u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bih sa sljedećim zanimanjima: vozač, varitelj, armirač, tesar, zidar, elektroinstalater, bravar, kuhar. Ipak, najviše oglasa za Sloveniju jeste za vozače i na njih otpada gotovo 25 posto oglasa. A odmah iza njih po broju oglasa su varitelji, saznaje Fena u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Naša država ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom (Njemačka samo za medicinare sa srednjom školom), a trenutno Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u dvije države – Sloveniju i SR Njemačku, dok iz Katara i Srbije nema radnih ponuda. Posredovanje u Sloveniju i Njemačku se odvija od 2013. godine.

Za osobe koje odlaze u inozemstvu mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke. Za Njemačku su do sada, od 2013. godine, ukupno izdate 6.622 radne dozvole.

Dolasci radnika

Što se tiče radnih dozvola za strance, u BiH je u razdoblju 1. siječnja-30 lipnja 2022. godine ukupno izdano 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koja se uračunava u kvotu i 809 radnih dozvola izdanih neovisno od utvrđene kvote, u skladu sa članom 64. i 65. Zakona o strancima.

– To je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Najviše radnih dozvola izdano je u slijedećim djelatnostima: 331 građevinarstvo, 191 trgovina, 137 poslovanje nekretninama, 106 u oblasti  umjetnost, zabava, rekreacija i 100 za prerađivačku industriju.

Najviše radnih dozvola izdato je za državljane slijedećih 10 država: Srbija – 253, Turska – 242, Kina – 85,  Kuvajt – 60, Bangladeš – 48, Ujedinjeni Arapski Emirati – 42, Sirija – 36, Albanija – 35, Hrvatska – 32, Saudijska Arabija – 30.

The post Najviše radnika u BiH dolazi iz Srbije i Turske appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU