Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Najviše radnika u BiH dolazi iz Srbije i Turske

  Piše: Dragan Bradvica

  Masovno iseljavanje iz Bosne i Hercegovine kao i višegodišnji negativni prirodni priraštaj već uzimaju danak u našoj zemlji.

  Iako egzaktnih podataka nema procjene o tome koliko BiH uopće ima stanovnika kreću se od 2,5 milijuna do najviše 2,8 milijuna stanovnika. Dakle, radi se o ogromnom padu od popisa iz 2013. godine, a svima je jasno kako se negativni trendovi neće tako lako zaustaviti u nekom kratkoročnom razdoblju.

  Očekivano, već se sve to neko razdoblje osjeća i na tržištu rada kojem konstanto nedostaje kvalificirana radna snaga. Tim više što naš obrazovni sustav niti izbliza nije prilagođen potrebama tržišta.

  Odlasci radnika

  Podatke oko odlaska i dolaska radnika u BiH objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

  – U dosadašnjem tijeku realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana BiH u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bih sa sljedećim zanimanjima: vozač, varitelj, armirač, tesar, zidar, elektroinstalater, bravar, kuhar. Ipak, najviše oglasa za Sloveniju jeste za vozače i na njih otpada gotovo 25 posto oglasa. A odmah iza njih po broju oglasa su varitelji, saznaje Fena u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

  Naša država ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom (Njemačka samo za medicinare sa srednjom školom), a trenutno Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u dvije države – Sloveniju i SR Njemačku, dok iz Katara i Srbije nema radnih ponuda. Posredovanje u Sloveniju i Njemačku se odvija od 2013. godine.

    Akcijom čišćenja na Igmanu završen Coca-Colin ovogodišnji projekat Od izvora do mora

  Za osobe koje odlaze u inozemstvu mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke. Za Njemačku su do sada, od 2013. godine, ukupno izdate 6.622 radne dozvole.

  Dolasci radnika

  Što se tiče radnih dozvola za strance, u BiH je u razdoblju 1. siječnja-30 lipnja 2022. godine ukupno izdano 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koja se uračunava u kvotu i 809 radnih dozvola izdanih neovisno od utvrđene kvote, u skladu sa članom 64. i 65. Zakona o strancima.

  – To je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

  Najviše radnih dozvola izdano je u slijedećim djelatnostima: 331 građevinarstvo, 191 trgovina, 137 poslovanje nekretninama, 106 u oblasti  umjetnost, zabava, rekreacija i 100 za prerađivačku industriju.

  Najviše radnih dozvola izdato je za državljane slijedećih 10 država: Srbija – 253, Turska – 242, Kina – 85,  Kuvajt – 60, Bangladeš – 48, Ujedinjeni Arapski Emirati – 42, Sirija – 36, Albanija – 35, Hrvatska – 32, Saudijska Arabija – 30.

  The post Najviše radnika u BiH dolazi iz Srbije i Turske appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU